Linkovi

Robert Hend: Ne možemo govoriti o potpunoj saradnji sve dok svi optuženi ne budu prebačeni u Hag


Povodom izlaganja glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte u vašingtonskom Institutu za mir o saradnji Srbije sa tribunalom, zamolili smo savetnika Komisije za evropsku bezbednost i saradnju u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Roberta Henda, da iznese kako se na to pitanje gleda iz perspektive Kongresa. Razgovor je vodio naš kolega Branko Mikašinović.

Robert Hend: Mislim da nedavna sertifikacija Srbije od strane Državnog sekretarijata, i odmrzavanje 10 miliona dolara na ime ekonomske pomoći, predstavlja indikaciju da Vašington uočava značajan napredak u saradnji Beograda sa Haškim sudom. Medjutim, još uvek imate na slobodi najvažnije optužene za ratne zločine, posebno Ratka Mladića. Stoga ne možemo govoriti o potpunoj saradnji sve dok svi optuženi ne budu prebačeni u Hag i ne ostvari se potpuna saradnja u vezi svedoka, razmene dokumentacije i drugog. Vašington se nada da sertifikacija predstavlja svojevrsno priznanje o do sada postignutim rezultatima i da će se time stvoriti uslovi za realizaciju potpune saradnje. SAD veruju da to pritanje u skoroj budućnosti neće biti kamen spoticanja u bilateralnim odnosima izmedju SAD i Srbije i Crne Gore.

Glas Amerike: Da li su SAD preduzele neke konkretne mere ili akcija da bi pomogle Srbiji da brzo ispuni uslove Haškog tribunala?

Robert Hend: S jedne strane imate sertifikaciju, kao akt priznjanja uspešne saradnje Srbije sa Hagom. Medjutim, jasno je da treba ostvariti potpunu saradnju, jer bi u protivnom u Kongresu mogla da budu peduzeta dalja nastojanja na potrebi nove sertifikacije, tako da bi cela stvar možda morala da se ponovi iduće i narednih godina, sve dok se potpuna saradnja ne ostvari. Ukoliko ta saradnja sada popusti i Beograd dodje do zaključka da je sertrifikovan i da nema potrebe za daljim nastojanjima, pitanje sertifikacije bi iduće godine opet dospelo u žižu pažnje. Takodje je jasno stavljeno do znanja da budući integracioni procesi Srbije u evro-atlanske institucije, posebno Evropsku uniju, Nato i Partnerstvo za mir apsolutno zavise od saradnje sa Haškim sudom i da neće biti progresa na tom planu dok se ne osvari potpuna saradnja.

Glas Amerike: Koliko je uspešna koordinacija aktivnosti izmedju Evropske unije i SAD o potrebi Srbije da saradjuje sa tribunalom?

Robert Hend: Evropska unija i SAD saradjuju veoma dobro o tom pitanju, kao i drugim pitanjima povezanim sa jugoistočnom Evropom. Evropska unija je svakako važnija za regionalne zemlje pošto one žele da se učlane u Uniju, ili barem počnu proces učlanjenja, što SAD takodje podržvaju. EU i SAD imaju slične stavove o učlanjenu tih zemalja u NATO, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa. SAD podstiču regionalne zemlje da saradjuju sa Evropskom unijom radi bezbednosnih i ekonomskih razloga.

XS
SM
MD
LG