Linkovi

Savet ministara SCG najoštrije osudio zločin nad muslimanima u julu 1995. godine za vreme rata u BiH


Savet ministara najdublje saučestvuje u bolu porodica žrtava i moli ih da u svojim srcima prave razliku između zločinaca na jednoj i naroda Srbije i Crne Gore na drugoj strani.

Oni koji su ubijali u Srebrenici i koji su naredili i organizovali taj masakr nisu predstavljali ni Srbiju ni Crnu Goru, nego jedan nedemokratski režim, navodi se u saopštenju ministarskog Saveta koji zahteva krivičnu odgovornost svih koji su, ne samo u Srebrenici, činili, organizovali i naređivali ratne zločine. U saopštenju se još kaže da će delegacija Saveta ministara u Srebrenici, na komemoraciji ubijenim Bošnjacima, predstavljati Srbiju i Crnu Goru.

Nespremnost političke elite u Srbiji da kroz Parlament jasno osudi zločin u Srebrenici izazvao je brojne reakcije u javnosti.

Pravni zastupnik državne zajednice pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Radoslav Stojanović tvrdi da to neće doprineti poboljšanju ionako lošeg ugleda koji ima u svetu, politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da će neusvajanje Deklaracije imatie loš odjek u domaćoj i stranoj javnosti, a koordinator nevladine organizacije Inicijativa mladih Andrej Nosov ocenjuje da je to jasan signal da deset godina posle zločina u Srebrenici, u Srbiji ne postoji spremnost da se otvoreno razgovara o tome ko je naoružao i poslao te kriminalce da počine zločin.

Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus veruje da još postoji šansa da se usvoji Deklaracija ali da se prethodno mora znati kakve ona može imati pravne posledice jer se još vode sudski procesi.

Jedan od optuženih pred Haškim tribunalom za zločin u Srebrenici, general Ratko Mladić još se skriva, a na pitanje da li srpska Vlada pregovara sa Mladićem, ministar policije Dragan Jočić odgovorio je da ne pregovara ali da će sve svoje obaveze prema Tribunalu ispuniti do kraja i na način koji će omogućiti integrisanje Srbije u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG