Linkovi

Ramsfeld: Pritvorska jedinica u Gvantanamu – najbolja moguća opcija


Proteklih nedjelja, nakon medijskih izvještaja o zlostavljanju pritvorenika u američkoj vojnoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi, bila je prinuđena da brani postojanje te pritvporske jedinice.

Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld objsnio je i zbog čega je neophodno da se pritvorska jedinica u Gvantanamu ne zatvara. Sekretar Ramsfeld kaže da nijedna vojna pritvorska jedinica nije bila toliko transparentna, kao što je ona u zalivu Gvantanamo. Ramsfeld kaže da su taj zatvor obišle 400 medijskih ekipa i 180 kongresnih delegacija. Pored toga, američka vojska obezbjeđuje konstantan pristup predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Sekretar Ramsfeld je i u uvodnoj riječi, na konferenciji za novinare u Pentagonu, ponovo branio postojanje zatvora u Gvantanamu, rekavši kako su tamo pritvoreni samo oni za koje je utvrđeno da predstavljaju prijetnju Sjedinjenim Državama.

«Osobe koje su zatvorene u Gvantanamu su obučavale teroriste, pravile bombe, regrutovale i finansirale ekstremiste i štitile Osamu Bin Ladena, a među njima su i potencijalni bombaši samounbice. Ne radi se o običnjim kradljivcima automobila, već osobama koje su, kako vjerujemo, odlučne da ubijaju».

Ramsfeld je rekao da je vlada potrošila više od 100 miliona dolara na rad pritvorske jedinice u Gvantanamu. Postoje sve procedure koje garantuju da se sa zatvorenicima postupa humano, dodaje sekretar Ramsfeld.

«Američka vojska je učinila sve da se, bez presedana, poštuju vjerska ubjeđenja zatvorenih neprijatelja civilnjog društva, uključujući detaljnu regulaciju postupanja sa Kuranom i omogućavanje pritvorenicima da se mole, pet puta dnevno, u skladu sa muslimanskim običajima».

No i pored tih pravila, bilo je zloupotreba. Ranije ovog mjeseca Pentagon je potvrdio pet incidenata u kojima su vojnici i istražitelji u Gvantanamu nedolično postupali prema Kuranu. U maju je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, u svom izvještaju zatvor u Gvantanamu nazvala «gulagom». Bušova administracije je to poređenje nazvala «apsurdnim» i «vrijednim prekora». U posljednjem izdanju magazina «Time» detaljno je u uvodnom tekstu opisana surova taktika koju su sitaržitelji u Gvantanamu primijenili prilikom ispitivanja Mohameda al-Katani, osumnjičenog da je umiješan u napade 11. septembra 2001. Sekretar Ramsfeld je metode ispitivanja branio činjenicom da je riječ o osobi koja je mogla da pruži vrlo vrijedne informacije.

“U Gvantanamu su Mohamed al-Katani i drugi zatvorenici pružili važne informacije o djelovanju Al Kaide, planiranju napada 11. septembra, regrutovanju i logistici. Otkrili su identitet i detaljno opisali 20 Bin Ladenovih tjelohranitelja i dali informacije koje su dovele do hapšenja Kalida Šeika Mohameda, arhitekte napada 11.09. Te informacije su omogućile policijama širom svijeta da uhapse 22 osumnjičenih terorista koji su planirali napade ranije ove godine."

Ramsfeld je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da u Gvantanamu pritvaraju osumnjičene teroriste, sve dok budu predstavljali prijetnju Americi i njenim saveznicima, odnosno – dok njihove države ne budu u mogućnosti da obezbjede adekvatne pritvorske jedinice.

XS
SM
MD
LG