Linkovi

Evropa može da preživi krizu oko Ustava ali ne može da preživi novu Srebrenicu


Nekadašnji šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije uputili su pismo svojim "naslednicima" da, pred samit EU, ne smetnu sa uma Zapadni Balkan- upozoravaju ih da bi eventualno odustajanje od obećanog proširenja evropske asocijacije država i naroda, moglo dovesti do obnavljanja etničkih sukoba i nasilja u balkanskom regionu.

Poruku su potpisali nekadašnji premijeri Italije, Belgije i Švedske- Đulijano Amato, Karl Bilt, Luk Dehane, kao i bivši nemački predsednik, Ričard von Vajczeker . "Evropa može da preživi krizu oko Ustava, ali ne može da preživi novu Srebrenicu", upozorili su nekadašnji lideri evropskih država, ukazujući da EU ne može dozvoliti odustajanje od projekta proširenja na Zapadni Balkan, zacrtanog 2003. godine na samitu u Solunu.

Reakcija nekadašnjih lidera dolazi nakon što su ministri spoljnih poslova EU u ponedjeljak u Luksemburgu odlučili da sa dnevnog reda evropskog samita, što će se 16. i 17. juna održati u Briselu, skinu prvobitno planiranu temu sudbine nastavka proširenja Unije. Ova tema dobija na aktuelnosti nakon jasno izraženog straha francuskih i holandskih glasača koji su, odbijajući evropski ustav, glasali protiv nastvaka širenja "evropske porodice".

Pismo evropskim liderima je na istim "talasnim dužinama " sa stavom Evropske komisije i komesara za proširenje, Oli Rena, da politika uslovljavanja prema balkanskim državama daje dobre rezultate. Ključni elemenat tog uslovljavanja je perspektiva skorog pridruženja Uniji, pod uslovom ispunjavanja evropskih standarda za svaku od država regiona. Kada je reč o Srbiji i Crnoj Gori, stav zvaničnog Brisela je da bi skori početak pregovora o stabilizacijskom i asocijacisjkom sporazumu sa državnom zajednicom bio dobar "katalizator" očekivanih razgovora o budućem statusu Kosova.

"To bi trebalo ohrabriti i podstaći konstruktivan dijalog izmedju Prištine i Beograda, dijalog koji mi svim silama podstičemo", poručio je, s tim u vezi, i komesar Ren nakon poslednjeg okupljanja evropskih šefova diplomatija u Lukseburgu.

XS
SM
MD
LG