Linkovi

SAD žele da Ratko Mladić bude uhapšen pre desetogodišnjice masakra u Srebrenici


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs ponovila je da Vašington snažno podržava rad međunarodnih sudova za ratne zločine počinjene u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, ističući kako Sjedinjene države od oba Tribunala očekuju da svoj posao završe u predviđenom roku. To je danas, u Stejt Dipartmentu, nakon razgovora Kondolize Rajs sa tužiocima oba tribunala Hasanom Džalouom i Karlom Del Ponte saopštio portparol Državnog sekretarijata Šon Mekkormak.

Američka podrška Tribunalu za zločine koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije i zahtjev da se posao okonča u skladu sa rokom koji je predviđen izlaznom strategijom - podrazumijeva hitnu i neodložnu predaju najtraženijih haških optuženika - posebno Ratka Mladića i Radovana Karadžića čije hapšenje administracija predsjednika Buša želi prije 11. jula, kada se navršava deseta godišnjica masakra u Srebrenici. U tom smislu nije isključeno da će i pritisak Vašingtona u cilju privođenja ratnih vođa bosanskih Srba biti intenzivniji...

"Državni sekretar Kondoliza Rajs je podržala rad Tribunala i apelovala da sud posao završi u predviđenom vremenskom roku. Znamo da je veliki broj optuženih nedavno predat Tribunalu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i državni sekretar je podvukla značaj javnog izvođenja pred sud svih odgovornih za te zločine" , rekao je portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekkormak i dodao je da se vlada u Vašingtonu, prilikom nedavne posjete podsekretara za politička pitanja uvjerila, da vlada Srbije pokazuje ozbiljne namjere da locira, uhapsi i izruči Ratka Mladića sudu u Hagu.

Upravo to je državni sekretar Kondoliza Rajs imala u vidu i kada je odobrila nastavak finansijske podrške Srbiji. Najznačajniji uslov za sertifikaciju - puna saradnja sa Haškim tribunalom koja podrazumijeva hapšenje optuženih, predaju dokumentacije i dopuštanje svjedočenja ispunjen je bez obzira na to što Ratko Mladić još nije uhapšen, jer Beograd - smatraju u Državnom sekretarijatu - "u ovom trenutku čini sve praktične postupke kako bi locirao i uhapsio najtraženijeg haškog bjegunca".

Sertifikovano svih 73.6 miliona dolara pomoći za Srbiju

Visoki zvaničnik Državnog sekretarijata, zadužen za programe pomoći istočnoj Evropi, potvrdio je Glasu Amerike da je povjerenje Sjedinjenih država u namjere vlade u Beogradu, kada je u pitanju saradnja sa Hagom, omogućilo da se odmrzne nešto više od 10 miliona dolara direktne pomoći centralnoj vlasti u Srbiji, od čega je dio namijenjen kreditiranju razvoja malih i srednjih preduzeća, i da se "sertifikacija koju je potpisala Kondoliza Rajs odnosi se na svih 73.6 miliona dolara, namijenjenih ekonomskim i demokratskim reformama u Srbiji".

Prošle godine, zbog činjenice da bivši državni sekretar Kolin Pauel, nije pozitivno odlučio o sertifikaciji, Srbija je nepovratno izgubila oko 16 miliona dolara. Za budžetsku 2006. godinu Beogradu je namijenjeno 60 miliona dolara, a konačan iznos - i uslove pod kojima će taj novac biti isplaćen - utvrdiće Kongres na jesen ove godine. Kako trenutno stvari stoje, rekao nam je zvaničnik državnog sekretarijata - prethodni uslovi, poput podrške paralelnim institucijama u Republici Srpskoj, više nisu na stolu. Jedni preostali uslov za bezuslovnu američku podršku Srbiji, mogao bi da bude Ratko Mladić.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla Del Ponte u Vašingtonu je razgovarala i drugim visokim funkcionerima Bušove administracije - čija podrška znači i da bez predaje Ratka Mladića Haškom tribunalu - Beograd definitivno neće moći da računa ni na članstvo u Partnerstvu za mir.

XS
SM
MD
LG