Linkovi

Komentari predsednika američke Demokratske stranke izazivaju kontroverzu


Predsednik američke Demokratske stranke, Hauard Din, ponovo je predmet vesti, ali ne onakvih kakve bi demokrate želele.

Neki pripadnici Dinove stranke nisu zadovoljni njegovim verbalnim napadima na republikance. Hauard Din je retkost medju američkim političarima, jer neskriveno izražava svoj stav o svakom pitanju. Medjutim, neke njegove skorašnje izjave o republikancima dovele su ga u nepriliku kod njegovih demokrata. Hauard Din je lekar i bivši guverner savezne države Vermont, a postao je slavan tokom preliminarnih predsedničkih izbora kad je izgubio od senatora iz Masačusetsa, Džona Kerija. Din je nedavno izjavio da veliki broj republikanaca nikada nije poštenim radom zaradjivao za život i da je Republikanska stranka u velikoj meri stranka belih hrišćana. Dr. Din je upitan o tome u jednom programu TV mreže NBC.

”Mislim da je istina da je Republikanska stranka u velikom delu stranka belih hrišćana. Ništa nije pogrešno u tome. I ja sam beli hrišćanin. Medjutim, oni ne uključuju druge ljude iako je ovo veoma raznolika zemlja.“

Republikanci su odmah reagovali na Dinove primedbe, podvukavši da je predsednik Buš na prošlogodišnjim izborima povećao podršku medju Amerikancima afričkog porekla i Hispanicima. Republikanski senator Čak Hejgel, iz Nebraske, smatra da su komentari Dr. Dina uvredljivi.

”Politika bi trebalo da se bavi podizanjem debate na viši nivo i njenim obogaćivanjem. Da se bavi nadahnjivanjem omladine, a ne razbijanjem odnosa i vredjanjem ljudi ili pak o zapaljivim komentarima. To je besmislica.“

I nekoliko demokrata je negativno reagovalo na Dinove komentare. Medjutim, mnogi medju njima kažu da podržavaju Dinovu oštru retoriku o republikanskoj stranci i predsedniku Bušu pa stoga nema ozbiljnih nastojanja da se on ukloni sa položaja predsednika stranke, na kojem je poslednja četiri meseca. Dr. Din je u velikoj meri izabran zbog svoje veštine u prikupljanju novčanih priloga, mada demokrate ove godine u tom smislu trenutno zaostaju iza republikaca.

Demorkatski lideri u Kongresu su upozorili Dina da je njegov primarni zadatak da organizuje stranku, a ne da bude njen predstavnik. Kad je preuzeo položaj predsednika Demorkatske stranke Hauard Din je obećao da se neće ponovo kandidovati za predsednika 2008. godine.

XS
SM
MD
LG