Linkovi

Skupština Srbije neće doneti Deklaraciju o osudi ratnih zločina


Protiv opšte osude zločina bila je Demokratska stranka, koja je insistirala na tekstu Deklaracije u kome se pominje isključivo zločin u Srebrenici. Predsednik Parlamenta Predrag Marković neusvajanje zajedničkog teksta Deklaracije doživeo je kao lični poraz. Ne mogu da dozvolim preglasavanje predstavnika naroda oko osude zločina, jer bi to ohrabrilo zločince koji moraju da budu privedeni pravdi, rekao je Marković.

Izražavajući žaljenje što je propuštena prilika da Parlament deklaracijom osudi sve zločine šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da je dobro što su se svi saglasili da sve zločine treba osuditi, među kojima i zločin u Srebrenici.

A šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović ocenio je da je zločin u Srebrenici postao simbol u celom svetu i da pred njegovu desetogodišnjicu Skupština Srbije treba da iskaže potpuno jasan vrednosni, moralni i politički stav o tome da ubistvo toliko hiljada ljudi za nekoliko dana predstavlja strašan događaj koji se ne sme više ponoviti.

Zvanični Beograd reagovao je i na početak misije specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kai Eidea. Šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović izrazio je očekivanje da će Kai Eide izdržati sva iskušenja i pritiske u pronalaženju objektivnog pristupa proceni standarda na Kosovu. Čović je komentarišući izjavu sa sastanka ministara Evropske unije rekao je da je ona u skladu sa stavovima Kontakt grupe. Sada imamo homogeni pristup i kao što ste videli u toj izjavi nigde nema predjudiciranje statusa u smislu nezavisnosti, rekao je Čović na konferenciji za novinare.

XS
SM
MD
LG