Linkovi

Majkl Džekson oslobođen optužbi za zlostavlajnje maloletnika


Američka pop zvezda Majkl Džekson oslobođen je optužnice koja ga je teretila za zlostavljanje 13-godišnjeg dečaka, zaveru i davanje alkohola maloletniku.

Sud u Santa Marija, u Kaliforniji, oslobodio je četrdesetšestogodišnjeg Džeksona po svih deset tačaka optužnice, među kojima je najozbiljnija bila optužba da je na svom ranču "Neverland" 2003. godine seksualno zlostavljao dečaka kome je prethodno pomogao da se izleči od raka. Prema optužnici, DŽekson je primoravao maloletnika da pije alkohol, spremao zaveru čiji je cilj bila otmica deteta, te protivpravno zatvaranje i iznudjivanje.

Da je proglašen krivim, Džekson je mogao da dobije i 20-godišnju zatvorsku kaznu.

Sudski proces trajao je četiri meseca. Dvanaestočlana porota (osam dama i četvorica muškaraca) je presudu donela nakon 30-tosatnog većanja i razmatranja iskaza 140 svedoka i 600 predmeta dokaznog materijala.

Porotnici su se suočili sa dve potpuno oprečne ocene Džeksonovog karaktera - dok je optužba tvrdila da je reč o devijantnom perverznjaku sa pedofilskim sklonostima, njegovi branioci
su ga predstavljali kao žrtvu na meti izmišljenih optužbi dečaka i njegove majke, odlučnih da se tako obogate.

Nakon proglašenja odluke, službenik suda je pročitao i saopštenje porotnika u kome se kaže da su tokom sudjenja "osećali težinu pogleda sveta na svojim plećima" i zamolili da im se omogući da se vrate svojim privatnim zivotima "onako anonimno kako su i došli".

Majkl Džekson je nakon što je saslušao čitanje presude napustio sudnicu i držeći ruku
na srcu slao poljupce okupljenim obožavaocima.

DŽekson je 1993. nakon optužbi za zlostavljanje maloletnika, sudskim poravnanjem u građanskoj parnici rešio spor sa porodicom koja ga je tužila.

Jedna od najvećih pop zvezda današnjice, popularnost je stekao još kao dečak nastupajući u porodičnom sastavu "Jackson Five". Tokom izuzetne solo-karije, 1982. objavio je album "Thriller" - najprodavaniju ploču svih vremena.

XS
SM
MD
LG