Linkovi

Toni Bler: Evropskoj uniji  potrebna pauza  za razmišljanje


Bler je takodje ukazao da će na samitu, kasnije ove nedelje, biti teško da se postigne sporazum o dugoročnom budžetu Evropske unije.

Samit Evropske unije, u četvrtak i petak u Briselu, biće usredsredjen na sudbinu predloženog ustava unije, koji je nedavno odbačen na referendumima u Francuskoj i Holandiji. Mada je 10 od 25 članica Evropske unije usvojilo povelju, kojom bi se usaglasio proces donošenja odluka, dva negativna ishoda referenduma bacila su sumnju na mogućnost postizanja sporazuma o evropskom ustavu. Da bi taj dokumet stupio na snagu bilo je neophodno da ga usvoje sve članice Evropske unije. Bler je, u govoru u Parizu nakon sastanka sa francuskim predsednikom Žakom Širakom, rekao da mu je jasno da bi trebalo suspendovati proces ratifikacije ustava da bi se omogućilo da Evropa razmisli o pravcu kojim želi da ide.

“Verujem da je moguće da postignemo sporazum na samitu. Ne kažem da će se to dogoditi, ali mislim da je moguće i smatram da bi bilo razumno da se dogovorimo, u svetlu negativnih referenduma u Francuskoj i Holandiji; da zajednički dodjemo do zaključka da bi trebalo da napravimo pauzu i razmislimo nekoliko meseci kako bi se Evropi pružila mogućnost da debatuje o tom pitanju i o pravcu kojim bi trebalo da ide u vezi sa ključnim pitanjima - ekonomijom i globalizacijom, bezbednošću i kriminalom, o čemu Evropa želi i teba da diskutuje, kao i o pravcu kojim želi da krene.”

Luksemburg, koji je trenutno na položaju rotirajućeg predsedavajućeg Evropske unije, predložio je da unija produži krajnji roka za ratifikaciju povelje da bi izbegla, kako diplomate kažu, rizik daljih negativnih referenduma. Drugo važno pitanje sa kojim će lideri Evropske unije morati da se suoče na samitu je budžet za period od 2007. do 2013. Britanija je odbila da se odrekne svog godišnjeg rabata od Evropske unije, uprkos zahtevima ostalih članica. Bler nije spreman da popusti u vezi sa rabatom ukoliko se Evropska unija ne saglasi da razmotri pitanje subvencija za zemljoradnike, poebno za one u Francuskoj. Širak je odbacio tu mogućnost, što je navelo Blera da izjavi da će biti veoma teško da se narednih dana postigne sporazum o budžetu.

“Sastanak koji sam imao sa predsednikom Širakom bio je veoma prijatan, ali očigledno je da imamo ošru razliku u gledištima. Mislim da će biti teško da premostimo te razlike. Medjutim, naravno, mi nastavljamo da vodimo razgovore, uključujući razgovore sa predsedništvom, o tom pitanju.”

Nemačka, koja daje najveći finansijski doprinos uniji, apelovala je na sve članice da budu spremne na kompromis da bi se na samitu postigao budžetski sporazum. Ako se to ne dogodi, Evropska unija će ući u fazu finansijskih problema, što bi doprinelo političkim problemima izazvanim negativnim rezultatima referenduma u Francuskoj i Holandiji.

XS
SM
MD
LG