Linkovi

Slobodan Franović: Crnogorska Skupština bi morala da ispita eventualnu odgovornost Crne Gore za zločin u Srebrenici


Socijalistička narodna partija optužila je danas predsjednika Crnogorskog helsinškog komiteta Slobodana Franovića da svojim izjavama upućuje na satanizaciju jedne političke opcije u Crnoj Gori.

Ta stranka reagovala je na jučerašnju izjavu Franovića da bi crnogorski parlament trebalo da sagleda odgovornost Crne Gore u zločinu u Srebrenici 1995. godine Uz sugestiju da bi crnogorska Skupština morala da ispita eventualnu odgovornost Crne Gore za zločin u Srebrenici, Franović je precizirao i da je tadašnji predsjednik Republike Momir Bulatović u krugu odgovornih. Portparol SNP Miomir Vojinović kazao je da je odgovornost za masovne zločine u principu individualna i da se ne može vezivati ni za državu, niti za narod. On je dodao da je SNP već saopštila da je u Srebrenici bilo masovno stradanje ljudi, ali i da nažalost to nije jedini masovni zločin koji se desio. Vojinović je istakao da se SNP zalaže da se pojedinci koji su odgovorni za te zločine privedu pravdi i ocijenio da Franović kao i neke ličnosti u Srbiji ima zadatak da se okomi na jednu stranu.

“On je do sada pokazao pristrasnost i njegove izjave su naručene od nekog kome to odgovara”, zaključio je Vojinović.

I Crnogorsko Udruženje boraca ratova od 1990. godine optužilo je danas predsjednika Crnogorskog helsinškog komiteta Slobodana Franovića, kao i druge, kako su naveli, nevladine "agente" da predano rade na utjerivanju kolektivne krivice isključivo Srbiji i Crnoj Gori za protekla ratna dešavanja. Reagujući na izjavu Franovića da bi trebalo utvrditi odgovornost Crne Gore i njenog bivšeg predsjednika Momira Bulatovića za zločin u Srebrenici, Uduženje ocjenjuje da je to još jedan neutemeljeni udar NVO bliskih Haškom tribunalu na Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG