Linkovi

Izraelski naučnici pokušavaju da odgaje biblijsko drvo izumrlo pre dve hiljade godina


Naučnici izražavaju nadu da bi to moglo da dovede do proizvodnje novih lekova, od koristi budućim generacijama.Izraelski naučnicu su uspeli da odgaje mladicu iz semena drveta urme, starog skoro dve hiljade godina. Dr. Sara Salon, koja upravlja tim projektom, rekla je za Glas Amerike, da je to najstarije seme koje je ikada proklijalo.

“Nastojimo da sačuvamo vrlo vredne biljne vrste na Bliskom istoku, od kojih su neke izumrle, ali koje bi možda mogle da budu oživljene.”

Seme je pronadjeno u istorijskoj tvrdjavi Masada, u blizini Mrtvog mora, gde je 73. godine Nove ere 960 fanatičnih Jevreja odlučilo da izvrši samoubistvo, redije nego da dozvoli da ih zarobe vojnici Rimske imperije.

“Uspeli smo da pronadjemo nekoliko semenki, koje smo zasadili, a oko šest do sedam nedelja kasnije pojavila se klica.”

Mladica je sada visoka oko 30 centimetara. Ukoliko preživi, naučnici se nadaju da će odgajiti judejsku urminu palmu, o kojoj se pohvalno govori u Bibliji i Koranu.

“U antičko vreme je u Izraelu rasla čuvena vrsta urme, koja je bila jedan od najvažnijih izvoznih artikala. Njen crtež je bio utisnut na kovanom novcu i bila je od velike važnosti za ekonomiju, kako iz ceremonijalnih, tako i iz medicinskih razloga.”

Sara Salon kaže da bi lekovi iz drevne prošlosti mogli da postanu lekovi budućnosti.

“Bili su koriščeni za razne stvari, za oplodjavnje žena, kao afrodizijak, zatim kao lek protiv infekcija i raka; sve je to sadržano u narodnim predanjima.”

A što je najglavnije, imale su dobar ukus. ”Te urme su bile, prema istoričarima, veoma sočne.” Mladica urmine palme je simoblično nazvana Metizalem, po čoveku koje je - po predanju - živeo 969 godina, duže od bilo koje bibiliske ličnosti.

XS
SM
MD
LG