Linkovi

Pariz: Predstoji veliko nadmetanje Erbasa i Boinga


Vodeći proizvodjači komercijalnih aviona u svetu - evropski Erbas i američki Boing - žestoko će se nadmetati za narudžbe aviona, vredne milijarde dolara, tokom ovonedeljnog medjunarodnog sajma avijacije u Parizu. Dopisnik Glasa Amerike, Rodžer Vilkison, izveštava da je prvu rundu dobio Erbas, kada je kompanija Katar ervejz objavila nameru da od evropskog konzorcijuma naruči do 60 putničkih aviona srednje veličine.

Odluka Katar ervejza da kupi Erbasove modele A-350, a ne Boingove modele B-787, nazvane Drimlajner, predstavljala je veliki podsticaj za evropskog proizvodjača, premda je katarska aviokompanija objavila da će kupiti i najmanje 20 dugoprugaških Boinga B-777. Boing je saopštio da već ima 250 potencijalnih narudžbi za B-787, koji bi trebalo da udju u redovnu upotrebu 2008. godine. A-350 je Erbasov odgovor na B-787, ali će biti spreman za upotrebu dve godine kasnije, ako Erbas u septembru potvrdi da će nastaviti sa tim projektom. Do jučerašnje odluke Katar ervejza Erbas je imao samo 10 definitivnih i 20 potencijalnih narudžbi za taj avion. Dejvid Lermont, saradnik časopisa Flajt internešenel, u Londonu, kaže da su A-350 i B-787 veoma slični avioni iako ni jedan od njih još nije poleteo:

ACT

”B-787 Drimlajner je potpuno nov model, sa mnogo nove tehnologije u sebi. A-350 je potpuno iste veličine, okrenut istom sektoru tržišta, ali tehnološki znatno savremeniji od sadašnjeg, veoma uspešnog modela A-330.“

Zvezda ovogodišnjeg sajma avijacije je Erbasov super džambo-džet A-380, sa mestima za maksimalno 800 putnika. Erbas ga smatra naslednikom Boinga 747. Boing je odlučio da ne gradi novi džambo-džet, verujući da budućnost aviosaobraćaja leži u avionima srednje veličine, kao što je B-787, koji bi leteli izmedju bilo koja dva aerodroma, a ne samo izmedju najvećih, kao što će leteti A-380. U nastojanju da pokrije sve segmente tržišta Erbas je kasnije najavio da će A-350 biti konkurencija Drimlajneru B-787. Erbas i Boing optužuju jedan drugog da nepravedno dobijaju subvencije od svojih vlada. Evropska unija i Sjedinjene Države prepustile su taj slučaj Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Ali juče su obe strane odložile početak pretresa o tom sporu.

XS
SM
MD
LG