Linkovi

Džon Kristensen pomaže američkim vlastima da se bore protiv krađe identiteta


On je nedavno o celoj svojoj prevari govorio za sekretarijat za obrazovanje, kako bi pomogao da se takve stvari spreče u budućnosti. Snimljena lekcija o tome kakvo uhvatiti lopova, potiče od samog lopova.

«Kad god mi se pružila prilika da saznam kada je nekome rođendan ili koji mu je broj socijalnog osiguranja, ja sam to koristio.»

Tužioci navode da je 64-o godišnji Kristensen, tokom kriminalne karijere, ukrao identitet više od 50 ljudi. U najskorijoj prevari se zatvorenicima predstavljao kao pravni savetnik.

«Kupio sam spisak od uprave zatvora. Dopisivao sam se i saznao dovoljno podataka da sam mogao da im ukradem identitet.»

Tako dobijene informacije je koristio da dobije studentske kredite i zajmove od američke vlade, a sve to u vrednosti od preko 300 hiljada dolara.

«To je noćna mora i za nas i za policiju.»

Sam plan je bio bezgrešan. Kristensen je pohađao predavanja tačno onoliko dugo dok mu na račun ne bi legao novac od kredita.

«Sve dotle dok sam bio upisan najmanje 30 dana, dobijao sam novac i to je bilo sve što sam morao da učinim.»

Ipak on je konačno dolijao, a u okviru sporazuma sa tužiocima obavezao se da otkrije detalje prevare. Udruženja za zaštitu potrošača procenjuju da svake godine biva podneto preko 50 hiljada lažnih prijava za kredite.

«Samo nam se jave i kažu kako sam ja dobio studentski zajam? Ja nikada nisam upisao školu?»

Oko 90% studenata podnosi prijeave za kredite putem interneta. To je za njih jednostavnije, ali je prostije i za kradljivce identiteta.

«Postaje sve lakše i lakše. Ne morate bilo koga da posetite, niti morate da uzmete formular.»

Tužioci navode da do sada nisu imali ovakav slučaj, ali su uvereni da im je potreban majstor da bi mogli da uhvate druge lopove.

XS
SM
MD
LG