Linkovi

Jedna od omiljenih američkih TV komedija iz 50-tih godina 20. veka nedavno dobila bioskopsku verziju


U ovonedeljnom izdanju rubrike 'Novosti iz Holivuda' predstavljamo vam film 'THE HONEYMOONERS' ili 'MLADENCI'.

Ralf Kremden vozi lokalni autobus u Njujorku, ali je siguran da će jednog dana zaboraviti svoju uobičajenu rutu – kada se konačno isplati neka od njegovih 'šema' i dođe do brze zarade. Njegov partner u ovim često sumnjivim biznisima je komšija i najbolji prijatelj Ed Norton, ponosni radnik gradske čistoće, a tu su i njihove supruge Elis i Triksi, koje dobro podnose dvojicu sanjara i njihove patnje. Ova četiri lika debitovali su pre 50 godina, najpre kao skeč u TV emisiji Džekija Glisona, a onda godinu dana – od 1955. do 1956. i kao polučasovna serija. Tih 39 epizoda 'Mladenaca' reprizirano je decenijama, tako da su mnoge generacije odrasle kao ljubitelji njihovog urnebesnog humora. U ovoj filmskoj verziji izbačene su neke od čuvenih pretnji Ralfa upućene supruzi, ali je ubačena tašta sa kojom razmenjuje uvrede. Nove 'Mladence' karakteriše još jedna velika promena, a to je da su glavne uloge poverene glumcima afro-američkog porekla. U ulozi Ralfa pojavljuje se Sedrik Kajls, poznatiji po umetničkom imenu Cedrik the Entertainer, koji je svastan da će, zbog činjenice da je originalna serija deo američke pop kulture, njegovo tumačenje debeljuškastog protagoniste izazvati puno poređenja sa načinom na koji ga je u originalu predstavio Džeki Glison.

«On je to radio toliko magično i bio tako posvećen ulozi Ralfa, imao je taj poseban glas i način ponašanja, tako da sam smatrao da je bilo veoma važno napraviti dobru kombinaciju svega toga. Nešto što bi oni istinski ljubitelji mogli da prepoznaju i identifikuju se sa tim, ali istovremeno i da ubacim nešto svoje. Bilo je teško jer u stvari nikad nisi siguran da li preteruješ sa imitacijom… Jednostavno, probao sam da uradim neke stvari koje su meni prirodne, ali i da odam dužno poštovanje originalnom liku i načinu na koji je urađen.»

Komičar Majk Eps igra Ralfovog prijatelja Nortona, koga je u seriji glumio Art Karni. Ralfovu razdražljivu suprugu Elis Kremden igra Gejbrijel Junion, koja je sjano usvojila držanje, pa čak ima i glas koji izuzetno podseća na glas Odri Medouz, koja je imala tu ulogu u seriji.

«Gledala sam svaku epizodu, uključujući i one 'izgubljene', kao i dodatni materijal sa snimanja. Prosto poželite da iskoristite neke male stvari iz njenog prikaza koji je bio izvrstan, tako da bi ljudi koji su obožavali original mogli da kažu to je omaž Odri Medouz, način da se očuva šarm i integritet originala i istovremeno izrazi poštovanje prema legendi. Tako da priznajem, krala sam pomalo od Odri Medouz.»

'Mladenci' su samo jedan u nizu filmova koji su nastali adaptacijom televizijskih komedija. Zvezda filma, ali i producent Cedrik the Entertainer ne veruje u komercijalne motive, ali smatra da neke stre ideje mogu da dopru do nove publike.

«Izgleda kao kliše posle nekog vremena, ali to je period u kome se Holivud trenutno nalazi. Svi studiji se trenutno mnogo lakše odlučuju na finansiranje rimejka nečega što se već pokazalo uspešnim. Ovo je dešavalo 50-tih, bio je to rani period televizije i mislim da su ti likovi bili sjajni. Tema serije, gde čovek zaista voli svoju ženu i želi da učini što više za nju, ali na kraju ipak sve upropasti: mislim da to i dalje važi i da može da se primeni danas, tako da je za mene imalo smisla raditi modernu verziju.»

Pored pomenute trojke u filmu se pojavljuju Redžina Hol, kao Edova žena Triksi i Džon Leguizamo, kao prevarant u njihovoj najvećoj prevari. Iako se radnja filma dešava u Njujorku, najveći deo filma snimljen je u Dablinu u Republici Irskoj.

XS
SM
MD
LG