Linkovi

Prvi put u 180 godina na čelu SAD je predsednik čiji je otac takodje bio predsednik


Otac sadašnjeg predsednika, Džordž Herbert Voker Buš, koji je bio predsednik od 1989. do 1993. godine, sada živi u Hjustonu u državi Teksas i često putuje nekoliko sati ka severu, do grada Koledž Stejšn i kampusa Teksaškog A&M Univerziteta gde se nalazi njegova predsednička biblioteka. U Bušovoj predsedničkoj biblioteci izložen je portret oca i sina, koji obojica nose titulu predsednika SAD. Direktor biblioteke, Voren Finč, kaže da je veliki deo eksponata posvećen porodici bivšeg predsednika.

«Svuda po muzeju su fotografije predsednika i njegovog sina, budućeg predsednika SAD, kao i slike ostale njegove dece i unučića.»

Bivši predsednik često posećuje biblioteku za vreme specijalnih manifestacija i ponekad mora da podseti novinare da više nije na čelu nacije.

«To je pitanje koje treba da uputite drugom Džordžu Bušu».

Bivši predsednik Buš i njegova supruga Barbara potiču sa istočne obale ali je u toku nedavne posete svojoj biblioteci, 41. predsednik objasnio zašto je odlučio da ona bude locirana baš u okviru Univerziteta A&M u Teksasu.

«Izabrao sam tu lokaciju zbog specifičnog duha ovog mesta i osećaja vrednosti koje prožima sve što se dešava na ovom kampusu. Takodje sam ga izabrao zato što mi je dosadilo da «visim» na Jejlu, mom univerzitetu. Mislio sam – dosta mi je toga, odlučio sam: idem na A&M.»

Džordž Buš Stariji počeo je karijeru u javnoj službi za vreme II svetskog rata, kada je kao osamnaestogodišnjak ušao u ratnu mornaricu kao pilot. Njegov avion oboren je iznad Pacifika, ali je preživeo i doživeo da služi u Predstavničkom domu i Senatu, postane američki ambasador u UN, specijalni oficir za Kinu, direktor Centralne obaveštajne agencije, potpredsednik i zatim predsednik SAD. Medjutim, iako su impresionirani njegovom biografijom, mnogi Teksašani kao što je Merion Bejts iz Hjustona, kažu da im se takodje dopada skromno i neuobraženo ponašanje bivšeg predsednika i prve dame.

«Uvek sam iznenadjena i zapanjena time koliko su oni blizu sasvim običnim ljudima kao što smo mi», kaže Merion Bejts.

Bušova predsednička biblioteka i muzej otvoreni su za javnost tokom čitave godine.

XS
SM
MD
LG