Linkovi

Imad Mustafa izjavio da njegova zemalja više nema svoje agente u Libanu


Sirijski ambasador u SAD izjavio je da su tvrdnje Vašingtona da njegova zemlja i dalje ima agente u Libanu neopravdani, netačni i nepravični.

«Mi u Siriji kažemo da smo doneli stratešku odluku. Povukli smo se iz Libana potpuno i kategorički,» rekao je sirijski ambasador, dodavši da veruje da se radi o trećim zemljama koje pokušavaju da unesu razdor u sirijsko-libanske odnose.

Mustafa je takodje odlučno odbacio navode da sirija ima listu libanskih lidera koje želi da likvidira. Libanska opozicija i mnoge strane vlade smatraju da je Sirija odgovorna za ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, 14. februara, što Damask negira. Predsednik Buš je u petak rekao da su izveštaji da Sirija nastavlja svoje prisustvo u Libanu zabrinjavajući. Generalni sekretar UN, Kofi Anan je reagovao na izveštaje o mogućim sirijskim aktivnostima u Libanu izjavom da bi mogao ponovo da uputi tim za verifikaciju u tu zemlju.

«Kao što vam je poznato naš tim je posetio Liban i Siriju i podneo izveštaj Savetu bezbednosti. Sada dobijamo izveštaje da i dalje ima nekih sirijskih elemenata u Libanu i razmatramo mogućnost da ponovo uputimo tim za verifikaciju da utvrdi šta se dešava,» rekao je generalni sekretar UN.

Specijalni izaslanik gospodina Anana, Terje Red-Larsen, juče je razgovarao sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom u Damasku i zatim se odmah vratio u Njujork da bi podneo izveštaj. U medjuvremenu, libanski birači su juče glasali u trećoj fazi parlamentarnih izbora, prvih otkako su sirijske trupe napustile zemlju. Sirijski ambasador Mustafa je rekao da njegova zemlja želi dobre odnose sa Libanom bez obzira da li će izbori ojačati pro-sirijske ili anti-sirijske snage u Libanu.

XS
SM
MD
LG