Linkovi

Ruski bezbednosni zvaničnici sumnjaju da iskakanje iz šina voza predstavlja teroristički napad


Spasilačke ekipe su prvobitno objavile da se sumnja da je tehnički problem bio uzrok iskakanja voza iz šina na delu pruge oko 150 kilometara južno od Moskve. Medjutim, pažljivija provera situacije navela je zvaničnike da objave da je incident bio izazvan namerno. Zvaničnici unutrašnje bezbednosti izjavili su da je mašinovodja prijavio da je čuo eksploziju samo sekundu pre nego što je četvrti vagon izleteo iz šina.

Portparol Federalne agencije za bezbednost Nikolaj Zakarov izjavio je da je krater širine jedogn metra pronadjen pored šina, i da su iz njega virile žice. On je rekao da je tim povodom pokrenuta istraga.

Eksplozija i iskakanje iz šina dogodile su se izmedju Moskve i Groznog, glavnog grada problematičnog regiona Čečenije. Ruske snage se tamo sukobljavaju sa naoružanim separatistima više od jedne decenije, a železnički saobraćaj izmedju Groznog i Moskve uspostavljen je pre samo godinu dana, posle petogodišnjeg primirja u sukobu. Proruski predsednik Čečenije za incident je optužio pobunjenike, za koje se smatra da su odgovorni za najmanje dve prethodne eksplozije vozova koje su prouzrokovale brojne smrtne slučajeve i povrede.

Danas je inače u Rusiji nacionalni praznik, poznat kao Dan Rusije, kada zemlja odaje počast prvom post-sovjetskom ustavu koji je pisan i usvojen početkom 1990-ih. Eksplozija se dogodila samo sat pre nego što je predsednik Putin na prijemu u Kremlju izjavio da je taj ustav jedan od najdemokratskijih na svetu. Prethodni napad čečenskih separatista dogodio se tokom praznika, uključujući i opsadu škole u Beslanu, na jugu Rusije, na prvi dan škole prošlog septembra. Više od 300 ljudi je tada poginulo tokom trodnevne opsade, od kojih su 150 bila deca.

XS
SM
MD
LG