Linkovi

Najbogatije zemlje sveta pristale da otpišu najsiromašnijim zemljama 40 milijardi dolara duga


Ovom odlukom se odmah otpisuje dug 18 zemalja koje najviše duguju Svetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Afričkoj banci za razvoj.

Siromašne zemlje, posebno afričke, već dugo traže takav sporazum. Razgovorima je predsedavao britanski ministar finansija Gordon Braun, koji je odao priznanje svojim kolegama na postizanju sporazuma uoči samita Grupe 8 idućeg meseca u Gleniglsu u Škotskoj.

“Sastali smo se da bismo pripremili samit Grupe 8 u Gleniglsu, shvativši da nije trenutak za skromnost nego za odlučnost i da nije vreme za prosečne ciljeve, nego za one najviše. I mogu da vam saopštim da su se ministri finansija država Grupe 8 dogovorili da stopostotno otpišu dug teško zaduženih, siromašnih zemalja.”

Britanski ministar je dodao da je dogovorom omogućeno da još 20 zemalja dobije umanjenje duga, ukoliko uspešno prođu određene testove dobrog vladanja.

“S obzirom da nam je cilj da izbegnemo ponavljanje neisplativih dugova u budućnosti, takođe smo se dogovorili da ubuduće uvedemo veoma strogu disciplinu i zatražili smo od Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da nam pripreme izveštaje o povećanju transparentnosti svih strana i pojačanju borbu protiv korupcije, da bismo imali garancije da će sredstva biti korišćena za smanjenje siromaštva.”

Odluka o otpisu duga predstavlja prvu pobedu Britanije u njenom trodelnom planu za smanjenje siromaštva u Africi. Gordon Braun priznaje da preostaje još mnogo posla da se prikupe fondovi za pomoć i uklone sadašnje trgovinske barijere koje u najvećoj meri utiču na izvoz zemalja u razvoju.

“Rekli smo da je moguće da se najsiromašnijim zemljama otpiše stopostotni iznos duga, da bismo do 2010. mogli da udvostručimo pomoć, da možemo da obezbedimo veću trgovinsku pravdu u svetu i da se brzo krećemo u tom pravcu približavajući se samitu u Gleniglsu.”

Britanski premijer Toni Bler planira da iduće nedelje poseti Nemačku, Francusku i Rusiju, nastavljajući da reklamira ovaj plan i pridobija podršku za njegovo usvajanje. Lideri 8 najbogatijih država na svetu, okupiće se idućeg meseca u Škotskoj, kada se očekuje da će u središtu pažnje da bude upravo ovaj paket protiv siromaštva u Africi.

XS
SM
MD
LG