Linkovi

Novi oblik tuberkuloze mnogo teži za lečenje


U najnovijem broju “Žurnala američkog medicinskog udruženja”, objavljen je tekst o tuberkulozi u kojem se ističe da ta bolest i dalje predstavlja opasnost širom sveta.

Posebno onespokojava pojava novog oblika tuberkuloze - mnogo težeg za lečenje i smrtonosnijeg. Pacijenti boluju od takozvane “otporne tuberkuloze” odnosno vrste bolesti na koju ne deluje više vrsta lekova. Doktor Ričard Granić ukazuje da su kod ovakvih pacijenata šanse za preživljavanje čak 4 puta manje, dok je njihovo lečenje izuteno skupo.

“Potrebno je lečenje u trajanju od 18 meseci do 2 godine, upotrebom različitih medikamenta, a ti lekovi mogu da budu toksični. Svaki slučaj “otporne tuberkuloze” može da košta više od milion dolara.”

Doktor Granić i njegove kolege iz Centra za kontrolu bolesti, analizirali su više od 38 hiljada slučajeva tuberkuloze, prijavljenih tokom proteklih 10 godina u Kaliforniji. Rezultati tog istraživanja, koji su objavljeni u časopisu američkog medicinskog udruženja, pokazuju da od tog broja oko 2% - odnosno 407 slučajeva - otpada na takozvanu “otpornu tuberkulozu”.

“Taj broj od 1 ili 2 posto izgleda kao mali procenat… Međutim, svaki od tih slučajeva je najverovatnije stotinu puta komplikovaniji od običnog slučaja tuberkuloze.”

Do pojave vrste tuberkuloze koja je otporna na veliki broj medikamenata dolazi kada pacijent dobija nekompletan ili neadekvatan tretman, tokom početnih stadijuma bolesti. “Otporna tuberkuloza” je zarazna i može da se prenosi putem vazduha. Doktor Granić naglašava da je najbolji način borbe protiv “otporne tuberkuloze” – ispravno lečenje čim se kod pacijenta konstatuje da je oboleo od tuberkuloze. Doktor Korder naglašava da on najviše voli takozvanu direktnu terapiju sa posmatranjem.

“Posmatrajte pacijenta i proveravajte da svakoga dana dobija prave lekove i da ih uzima onoliko koliko su mu prepisani.”

Od tuberkuloze, svake godine, umire oko 2 miliona ljudi. Prema informacijama iz časopisa američkog medicinskog udruženja broj obolelih od tuberkuloze se smanjuje, osim u slučajevima takozvane “otporne tuberkuloze” koja je do danas registrovana u preko 30 država širom sveta.

XS
SM
MD
LG