Linkovi

Već decenijama gojaznost predstavlja veliki problem u Sjedinjenim državama


Sada Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da više od jedne milijarde ljudi širom sveta ima problem sa viškom kilograma, dok američki centri za kontrolu bolesti navode da je 65% odraslih Amerikanaca gojazno i izloženo srčanim oboljenjima , raku i dijabetesu. Kao dodatak problemu, CDC je promenio mišljenje o tome kada prevelika gojaznost postaje ozbiljan zdravstveni problem…

U martu 2004. godine Centri za kontrolu bolesti su saopštili da bi uzrok 400 hiljada smrtnih slučajeva svake godine mogao da bude prevelika gojaznost. Prošlog januara, taj broj je smanjen na 365 hiljada smrtnih slučajeva. Zatim je u aprilu, grupa dramatično smanjila taj podatak, navodeći da je samo 12 hiljada smrtnih slučajeva povezano sa gojaznošću. U četvrtak, CDC još jednom je preokrenuo sopstvene podatke, zaključujući da, imati i malo veći broj kilograma, nije zdravo. Doktor Džuli Gerberding je predsednik Centara za kontrolu bolesti.

«Treba da budemo apsolutno i eksplicitno jasni oko jedne stvari: gojaznost i višak kilograma su kritično važna pretnja za zdravlje u zemlji».

Doktor Dejvid Kec sa Univerziteta Jejl se slaže.

«Mnogi od nas koji su previše debeli namaju stabilno stanje. To je tačka do jednog sata na putu ka ozbiljnoj gojaznosti».

Tu je i mnogo novca koji se vrti u debati o gojaznosti i industriji hrane, dijetama i restoranima. Amerikanci troše 40 milijardi dolara godišnje u pokušaju da postanu tanji. A porodice troše dve hiljade dolara godišnje na odlaske u restorane u Sjedinjenim Državama. Ričard Berman , portparol američke prehrambene industrije kaže da gubljenje težine zavisi od svakoga individualno.

«To je jedina bolest koju možete da lečite dugim šetnjama i držanjem zatvorenih usta, pa bi trebalo da počnemo da govorimo o bolestima koje su stvarne».

Medjutim kako se raspravlja nastavlja , svi se slažu u jednom , biti debeo je loše. Samo je pitanje koliko sala je previše.

XS
SM
MD
LG