Linkovi

Demokratska stranka radi na obnovi svog imidža


Nedavno su se aktivisti Demokratske stranke okupili ovde, u Vašingtonu, u pokušaju da formulišu svoje alternative politici koju vode predsednik Buš i njegovi republikanci sledbenici u Kongresu.

Posle dva tesna poraza na predsedničkim izborima, liberalni aktivisti rade na tome da Demokratsku stranku učine privlačnijom i efikasnijom u suočavanju sa konverzvativnom politikom predsednika Buša i republikanske većine u Kongresu. Medju tim aktivistima je i novi vodja Demokratske stranke, bivši guverner države Vermont i aspirant za kandidaturu demokratske stanke na prošlim predsedničkim izborima -- Hauard Din.

“Pretrpeli smo dva ozbiljna poraza. Ali sada smo puni energije jer znamo da je naša vizija Amerike mnogo bolja od mračne, teške, neiskrene vizije koju nude Republikanci.”

Mada je takva vrsta oštre retorike naišla je na odobravanje liberalnih aktivista koji su se ovih dana okupili u Vašingtonu, mnoge Demokrate smatraju da puko kritikovanje Republikanaca ni izdaleka nije dovoljno. Stratezi Demokratske stranke kažu da ona mora veću pažnju da pokloni pitanjima nacionalne bezbednosti i u javnosti iznese sopstveni plan o reformi penzionog sistema, reformi koju je predsednik Buš stavio na vrh liste domaćih prioriteta. Prema najnovijim anketama javnog mnjenja, popularnost predsednika Buša je na najnižem nivou od kada je preuzeo dužnost, mada je on na nedavnoj konferenciji za štampu odbacio ideju da gubi na političkoj snazi zbog pokušaja da u Kongresu izgura svoje ideje o unutrašnjopolitičkim pitanjima.

“Jedno je sigurno -- stranka iz koje potičem vodi. Voljni smo da kažemo javnosti -- u ovo verujemo i evo razloga zašto u to verujemo.”

Istoričari, poput Alena Liktmana sa Američkog univerziteta, primećuju da je uobičajena pojava da se predsednik suoči sa problemima u svom drugom mandatu.

“I ovaj predsednik je ustanovio da je žrtva ”kraja medenog meseca sa javnošću“ što se obično desi u drugom mandatu. Drugi mandat je vrlo težak za svakog predsednika jer, kao prvo, zakonom je odredjeno da nema trećeg mandata a to znači da se predsednčki uticaj bliži kraju, i kao drugo, predsednik Buš je precenio svoj uticaj imajući u vidu da je ostvario vrlo tesnu pobedu na izborima.”

Medjutim profesor Liktman se slaže sa onim koji smatraju da Demokrate moraju biti mnogo efikasniji u predstavljanju sveobuhvatnog plana javnosti pre nego što budu u stanju da Bušove političke probleme okrenu u svoju korist.

“Demokrate jesu uspeli da blokiraju neke predsednikove inicijative, ali nisu formulisali sopstveni pozitivni program.”

U medjuvremenu, obe stranke se užurbano priprmaeju za sledeći okršaj na nacionalnom nivou -- kongresne izbore iduće godine.

XS
SM
MD
LG