Linkovi

Italijani glasaju na referendumu o promeni zakona o pomoći u začeću koji je jedan od najrestriktivnijih u Evropi


Žestoka debata je izbila izmedju pristalica i protivnika sadašnjeg zakona dok crkveni poglavari i političari kategorično iznose svoja gledišta.

Zakon N40 reguliše pristup pomoći u začeću, a usvojen je prošle godine nakon višegodišnje debate i okršaja u italijanskom parlamentu. Danas je to jedan od najoštrijih evropskih zakona jer zabranjuje korišćenje pohranjenih spermatiozoida i jajnih ćelija, surogatnih majki, i zamrzavanje embriona, te naučni rad i eksperimentisanje sa embrionima. Mnogi veruju da je razlog za postojanje tako restrikitivnog zakona u mahom katoličkoj Italiji uticaj Vatikana na italijanske birače. Glasanje o tom moralnom pitanju zapalilo je političku atomosferu, dok neki političara tvrde da bi crkva trebalo da prestane da se meša u državno zakonodavstvo.

Razvod braka i pravo na abortus legalizovani su u Italiji tek nakon niza godina javne debate. Tokom proteklih nekoliko nedelja, pristalice i protivnici zakona N40 vode oštru kampanju u nastojanju da pridobiju birače. Verski poglavari i sam papa izjasnili su se protiv promene zakona.

Lider italijanske Radikalne stranke, Daniele Kapezone, kaže da ne veruje da će doći do sukoba izmedju veoma pobožnih i onih koji ne upažnjavaju svoju veru jer, kako on smatra, italijanski katolici su liberalni što su i pokazali na referendumu o razvodu braka i abortusu. On veruje da će i ovaj put glasati za slobodu izbora.

Prema nedavnoj anketi javnog mnjenja, samo 40 odsto Italijana će glasati “da” na referendumu. Da bi referendum bio valjan, potrebno je da glasa 51 odsto biračkog tela, a ukoliko taj kvorum ne bude ostvaren, zakon će ostati onakav kakav je.

Bivši komeser Evropske unije i član Radikalne stranke Ema Bonino snažno je apelovala na Italijane da glasaju sa “da” na sva četiri postavljena pitanja. Boninova ukazuje da žene i muškarci -- odgovorni za svoju slobodu, život i zdravstvenu dobrobit -- moraju odobriti promenu zakona. Medjutim, lekari i naučnici imaju podeljenja mišljenja, kao i žene koje nisu jednoglasne u odobravanju promene zakona. Protivnici referenduma kažu da je to pitanje suviše složeno da bi o njemu odlučio narod i smatraju da se njime mora pozabaviti parlament. Ustavni sud Italije je odobrio održavanje referenduma nakon što je sakupljeno više od 4 miliona potpisa u peticiji kojom se traži opoziv tog kontroverznog zakona.

XS
SM
MD
LG