Linkovi

Terzić: SCG deo Evropske unije kada je reč o kupovini i prodaji električne energije i prirodnog gasa


Nedavno je u Briselu potpisan sporazum o zajedničkom energetskom tržištu zemalja jugoistočne Evrope. Tim povodom, Kolega Branko Mikašinović, razgovarao je ekspertom za energetski sektor, direktorom istočnoevropskog odeljenja američke kompanije ”Deloitte and Touche”, Brankom Terzićem...

Terzić: Tim sporazumom će se Srbiji i Crnoj Gori omogućiti da državna zajednica ima ista prava da prodaje elekričnu energiju zapadnoj Evropi, kao i same zapadnoevropske zemlje. To praktično znači da je Srbija i Crna Gora deo Evropske unije kada je reč o kupovini i prodaji električne energije i prirodnog gasa.

Glas Amrike: Kako bi potpisivanje tog sporazuma moglo da doprinese unaprednju regionalnog ekonomskog razvoja?

Terzić: Potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom u Briselu, usledilo je ranije zaključeni sporazum koji je Srbija i Crna Gora potpisala sa zemljama crnomorskog regiona, kojim se Srbiji i Crnoj Gori omogućilo da prodaje struju u zapadnoj Evropi i zemljama crnomorskog regiona. Oba sporazuma su korisna jer bi višak električne energije mogao da budu plasiran na veće tržište, što bi moglo da stvori povoljnije, odnosno veće cene elekrične energije Srbije i Crne Gore. Istovremeno, kada je Srbiji i Crnoj Gori potrebna električna energija imaće daleko veći pristup i izbor prodavaca, što će joj omgućiti da kupi struju po jeftinijim cenama. To znači da imate dvostruku korist: mogućnost prodaje struje većem tržištu i po većim cenama i da je kupujete sa većeg tržista i po nižim cenama.

Glas Amerike: Da li taj sporazum predstavlja korak napred ka priključenju energetskom tržistu Evropske unije?

Terzić: Sporazum sa Evropskom unijom u suštini čini Srbiju i Crnu Goru, što se tiče energetskog sektora, delom Evropske unije. To će biti od velike koristi za moguće investicije, kao i za smanjene energetske cene u samoj Srbiji i Crnoj Gori.

Glas Amerike: Da li su inostrani, posebno američki investitori, spremni da ulažu u energetsko tržište na Balkanu i iz kojih razloga?

Terzić: Američki investitori su već prisutni na Balkanu; američka energetska kompanija AES ima svoja postrojenja u Madjarskoj i planira svoje prisustvo u drugim oblastima tog regiona. Taj sporazum će imati veoma pozitivan uticaj. Kao što znate, Srbija je prošle godine, 21. aprila, uvojila novi energetski zakon sa ciljem da se nadopuni i uklopi u energetski sistem Evropske unije. SAD imaju energetske zakone koji omogućavaju da nezavisne energestske agencije imaju veliku servisnu, tranzitnu i finansijsku slobodu i mogućnost da velike korporacije i institucije u Srbiji i Crnoj Gori kupuju električnu energiju na konkurentnoj bazi. Tim sporazumom je osnovan okvirni program u skladu sa kojim će investitori znati svoja prava i odgovrnosti. Formiranje nezavisne regulatorne agencije u Srbiji je veoma pozitvan korak, kao i činjenica da je parlament Srbije usvojio veoma specifičan zakon kojima se stipulišu prava investitora, što otvara mogućnost izgradnje elektrana u Srbiji od strane stranih investitora, koji će moći da plasiraju elekrtičnu energiju širom zapadne Evrope sve do Crnog mora. To će biti svakako važno i korisno za srpsku privredu i srpski narod.

XS
SM
MD
LG