Linkovi

Vlasti u Iraku su saopštile da je u seriji današnjih napada u Bagdadu poginulo više od 20 ljudi


Bombaš samoubica detonirao je eksploziv ispred ambasade Slovačke, u još jednom danu nasilja u iračkoj prestonici. U napadu nije bilo žrtava. Nezavisno od toga, drugi bombaš nije uspeo u pokušaju da ubije šefa elitne iračke policijske brigade «Vukovi», ali je u njegovom napadu poginulo najmanje troje ljudi. Bar 20 osoba stradalo je u drugim napadima.

Čovek koji je vozio automobil pun eksploziva digao se u vazduh kod ograde Slovačke ambasade. U kompleksu niko nije povredjen ali je ranjen jedan od čuvara. Još nije jasno zbog čega je baš abmasada Slovačke bila meta napada. U Iraku je angažovano oko 100 slovačkih vojnika ali uglavnom na uklanjanju nagaznih mina. Za to vreme, bombaš samoubica koji je nosio uniformu pripadnika elitne policijske jedinice «Vukovi» aktivirao je eksploziv u štabu te brigade. Veruje se da je meta napada bio generalmajor Muhamed Kurejši, osnivač te jedinice.

Brigada Vukovi u kojoj služi nekoliko stotina komandosa formirana je specijalno za borbu protiv iračkih pobunjenika. Brigada se proslavila ali i postala ozloglašena posle popularnog televizijskog programa u kome se vidi kako General Kurejši ispituje zarobljene pobunjenike. Medjutim, kontroverzna grupa koju čine prevashodno Šiiti, optužena je za loš tretman sunitske manjine, koja je dominirala u iračkoj vladi za vreme režima Sadama Huseina, iako general Kurejši demantuje da je njegova brigada na bilo koji način pristrasna. Do nasilja je došlo nakon relativnog smirivanja borbi u Bagdadu posle operacije «Munja», kada su iračke snage bezbednosti temeljno pretresale iračku prestonicu u nastojanju da isteraju pobunjenike koji se tu kriju. Pre današnjeg nasilja, zamenik iračkog premijera Rauš Šaveiz nazvao je operaciju «Munja» uspešnom.

«Verujem da je operacija bila uspešna. Bio je to teži korak od svega što smo do sada radili. Takve operacije su neophodne. Ali u isto vreme, pobuna nije tako slaba da bi mogla da se uguši za jednu ili dve nedelje. Biće potrebno vreme i to je kompleksan proces.»

Iračke vlasti navode da više od 1 100 osumnjičenih uhapšeno za vreme operacije «Munja», koju žele da prošire i izvan prestonice. U subotu je poginulo još 11 ljudi kada su pobunjenici pucali na jedan minibus u gradu Dijara oko 50 km južno od Bagdada. Žrtve su bili gradjevinski radnici koji su putovali ka prestonici kroz oblast poznatu pod nazivom «Trougao smrti».

XS
SM
MD
LG