Linkovi

Predsednik Buš nastavlja da se zalaže za reformu penzionog sistema


Američki predsednik Buš nastavlja svoju kampanju za reformu američkog penzionog sistema – što je najvažnije domaće pitanje u njegovom drugom mandatu.

Predsednik Buš ove nedelje nastavlja da putuje po SAD zalažući se za promene federalnog penzionog plana poznatog pod nazivom socijalno osiguranje. Time se nastavlja kampanja čiji je cilj da predsednikov plan dobije podršku javnosti i Kongresa, pošto turneja predstavnika Bušove administracije po 60 gradova u roku od 60 dana nije uspela da prikupi željenu podršku. Od kada je predsednik u februaru počeo da govori o tom pitanju, ankete pokazuju da podrška promenama popularnog sistema, starog sedam decenija, opada.

S obzirom na to da se broj američkih radnika smanjuje a da oni moraju da izdvajaju sredstva za sve veći broj penzionera koji žive sve duže, Bušova administracija tvrdi da će sistem do 2018 godine morati da isplaćuje penzionerima više od sredstava koja će se izdvajati od plata aktivnih radnika. Kao deo rešenja, predsednik želi da mladji radnici dobiju mogućnost da investiraju na berzi deo sredstava koja inače izdvajaju za socijalno osiguranje.

«Takvi računi pružili bi mogućnost da se dobije više nego što nudi postojeći sistem. Privatni računi doprineli bi ekonomskoj sigurnosti Amerikanaca zato što bi im omogućili da formiraju značajan privatni penzioni fond, nešto što mogu da prenesu na svoje supružnike ili decu, i što im vlada ne može oduzeti».

U redovnom nedeljnom obraćanju naciji putem radija, predsednik je rekao da će podsetiti mladje radnike da, bez uvodjenja promena kao što su lični računi za investicije, sistem socijalno osiguranja možda neće biti u dobrom stanju kada im bude potreban.

Demokrate u Kongresu kažu da su mladji radnici ti koji treba da se plaše privatnih računa zato što bi mogli da izgube znatan deo svoje buduće penzije zbog nesigurnosti koju podrazumevaju ulaganja na berzi. Predsednikov plan takodje se suočava i sa protivljenjem nekih pripadnika njegove stranke – fiskalno konzervativnih Republikanaca koji se ne slažu sa troškovima koji bi nastali na početku prebacivanja na privatne račune. Krajem ove nedelje, predsednik Buš će govoriti o promenama federalnog sistema zdravstvene zaštite a posebno o kontroverznom planu o lekovima na recept za starije Amerikance. I

znoseći odgovor Demokrata, guverner Tenesija Fil Bredesen kaže da je vreme da se počne ispočetka sa zdravstvenim planom nazvanim Medicaid, da bi se veća pažnja posvetila najpotrebnijim lekovima i procedurama.

«Hajde da odbacimo staru, neefikasnu verziju plana koji je doveo do toga da trošimo sve više naših ograničenih sredstava na sistem koji nikada nije doneo rezultate kojima smo se nadali. Nekontrolisani rast troškova kod plana Medicaid je kriza koja primorava države da biraju izmedju kvalitetne zdravstvene zaštite s jedne strane, i kvalitetnog obrazovanja za našu decu s druge.»

Procenjuje se da će cena početka sprovodjenja predsednikovog novog plana u oblasti izdavanja lekova iznositi 724 milijarde dolara u narednih 10 godina. To je gotovo dvostruko više od onoga što je Bela Kuća rekla Kongresu pre dve godine kada je zakon usvojen.

XS
SM
MD
LG