Linkovi

Denika Patrik podigla rejting Indikara


Rezultatski gledano, Den Veldon trenutno dominira Indikar serijom, s obzirom da je pobedio na četiri od prvih pet trka. Veldon je do prvog trijumfa došao u 19. pokušaju, a navijači Denike Patrik mnogo su manje strpljivi, tako da očekuju njenu prvu pobedu već danas, iako je trka u Teksasu, tek šesta u njenoj karijeri. Ostaje da se vidi da li će Denika nastaviti sa uspesima, a kako se bori sa činjenicom da je za svega nekoliko nedelja prešla put od još jedne žene koja pokušava da uspe u muškom sportu, do ikone u istom – to je već druga priča.

Indikar serija bori se sa krizom identiteta još od razlaza sa serijom CART, 1996. godine. Denika Patrik promenila je sve to osvajanjem četvrtog mesta na trci Indijanapolis 500. Privukla je do sada nezabeleženu pažnju medija i našla se na prvoj strani 42-e od 50 najpoznatijih dnevnih novina u Sjedinjenim Državama. A posle decenijskog pada TV rejtinga, trka Inidjanapolis 500 zabeležila je skok od 59 odsto u odnosu na prošlu godinu.

«Ako postoji nešto što sam želela da postignem prošlog meseca, napornim radom i onim što smo uspeli da ostvarimo na stazi, pojavljivanjem u medijima, to je da podignemo rejtinge. Tome sam se nadala», kaže Denika, dok jedan od vlasnika tima za koji vozi Denika ističe da su ga mnogi prišli i rekli da su prvi put gledali Indi 500 samo zbog nje. Tokom maja promotivna roba sa likom Denike Patrik prodavala se više nego roba svih ostalih vozača – zajedno.

Međutim, nije je samo sportski svet primetio. 'Nešnal Inkvajerer' napravio je zasedu ispred njene kuće, Plejboj joj je ponudio duplericu, što je ona odmah odbila i prvi put u poslednjih 20 godina, vozač Indija 500 pojavio se na naslovnoj strani magazina 'Sports Ilustrejtid'. Na pitanje o čemu razmišlja kada vidi tu naslovnu stranu, Denika kaže:

«Mislim da je kul, zaista je kul, bila sam iznenađena i počastvovana».

Denikin uspeh zasenio je pobedu Dena veldona i stvorio kontroverzu kod nekih vozača. Drugi pak, sve to vide kao plus za sam sport. Kada su branioca titule Tonija Kenana pitali da prokomentariše primetnu ljubomoru nekih, on je rekao citat 'Ako gledaju nju, gledaju i nas'.

«Nadam se da shvataju da ja nisam tražila ovoliku pažnju», kaže Denika i dodaje da ne prođe ni jedan dan, a da ne da intervju, bilo telefonom ili konferencijskom vezom ili drugačije. «Kao da nema kraja za mene», kaže ona.

Ove godine Den Veldon dominira Indikar serijom, sa četiri pobede na prvih pet trka. Veldon je međutim, do prve pobede stigao tek u 19. trci u karijeri, dok će današnja u Teksasu biti tek šesta za Deniku.

«To je veliki teret na tim malim ramenima, ali mislim d a može da izdrži», kaže Bobi Rejhal, a Denika dodaje da jedino može da kaže da ljudi pokazuju interesovanje.

«Svi su intrigirani ovim procesom, pitanjem ko sam i kako sam stigla ovde. Ja jedino mogu da kažem da se ne osećam drugačije, mada bih možda trebalo. Potrebno mi je da ostanem ista», zaključuje Denika Patrik.

XS
SM
MD
LG