Linkovi

Kai Eide radi na realnoj, verodostojnoj proceni: Biće teško, ali to je moj cilj


Kai Eide stiže u ponedeljak u Prištinu, a nakon tri dana nastavlja za Beograd, u okviru svoje prve posete u svojstvu specijalnog izaslanika UN-a za Kosovo. Pošto utvrdi generalni plan svog delovanja, uslediće poduži boravak. Sa Kaiom Eideom razgovarao je kolega iz Albanskog servisa, Ilir Ikonomi.

Kai Eide: Moju misiju je formulisao generalni sekretar UN -- zadatak mi je da formulišem sveobuhvatnu ocenu političke situacije i standarda. Standardi su samo jedan deo moje misije koja ima širi politički okvir.

Glas Amerike: Da li je moguće proceniti ispunjenje standarda na realan i objektivan način, s obzirom da različite procene stižu sa različitih strana?

Kai Eide: Ja neću raditi na izmirenju različitih procena koje su već donete. Prostudiraću sve dokumente koje su mi uvid dali UN i drugi, ali -- što je najvažnije i prevashodno -- sam ću putovati po Kosovo i provesti na terenu što više vremena da bih video, čuo i doneo sopstvene zaključke. Ne radi se samo o standardima nego i o široj političkoj proceni. Nadam se da će to biti ocena koju će svi prihvatiti kao realnu i verodostojnu. Biće teško, ali to je moj cilj.

Glas Amerike: Ima li standarda koju su na listi prioriteta važniji od drugih?

Kai Eide: Naravno, strašno je važno da manjine mogu da ostanu i da oni koji su odbegli mogu da se vrate. Stanje manjina je od vitalnog značaja da bi se ostvarilo ono što svi želimo, a to je multietničko Kosovo... Želim još jednom da naglasim da se moja procena ne ograničava samo na standarde.

Glas Amerike: Ali, kao što znate, šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen i generalni sekretar UN Kofi Anan imaju različita gledišta o situaciji na Kosovu: Petersenov izveštaj o stanju na Kosovu je pozitivniji od izveštaja generalnog sekretara Anana...

Kai Eide: Ja ću doneti sopstveni sud. Tek počinjem sa radom koji će trajati koliko god bude potrebno da bih doneo taj sud... Neću odugovlačiti niti ću ni ishitreno delovati -- uzeću onoliko vremena koliko bude potrebno da bih obavio svoj zadatak i dao svoje preporuke. Nisu mi postavljeni nikakvi rokovi... Moje rasudjivanje se neće temeljiti na pojedinačnim detaljima već na vrlo širokoj obzervaciji procesa koji je u toku... Mislim da je na Kosovu zabeležen odredjen progres - uspostavljene su institucije, održavni su izbori i medjuetničko nasilje je na vrlo niskom nivou... Ali, prošlogodišnji nemiri u martu bili su ozbiljan korak unazad. Kad ovaj posao krene, tek tada ćemo biti u stanju da ocenimo kao stoje stvari. U ovoj fazi ne mogu davati nikakve prognoze.

XS
SM
MD
LG