Linkovi

Nikolas Berns: Nikada nismo rekli da SAD favorizuju bilo koji rezultat pregovora o statusu Kosova


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs potvrdila je juče da je Beograd ispunio uslove za nastavak finansijske pomoći, pošto je vlada Srbije od januara ove godine napravila značajne korake u ispunjavanju obaveze pune saradnje sa Haškim tribunalom. Ti koraci, oličeni između ostalog u predaji dvanaest haških optuženika, predstavljaju znak odlučnosti vlade u Beogradu da se trajno riješi problem saradnje sa Hagom, koji opterećuje ne samo bilateralne odnose sa Vašingtonom, već i ukupan proces evroatlanskih integracija. Državni podsekretar Nikolas Berns stekao je u jučerašnjim razgovorima sa najvišim zvaničnicima u Beogradu, utisak da su– kako je danas rekao i na brifingu za novinare u Stejt Dipartmentu - dani ograničene slobode za najtraženijeg Haškog optuženika, Ratka Mladića – odbrojani.

Zamoljen da pojasni odluku državnog sekretara da sertifikuje Srbiju u kontekstu dobijanja pune finansijske pomoći u iznosu 73,6 miliona dolara, Berns je rekao da je sertifikovano nešto više od deset miliona dolara, koje je januara 2005. godine, zbog nesaradnje Srbije sa Haškim sudom suspendovao tadašnji američki državni sekretar Kolin Pauel. Podsekretar Berns je danas u Vašingtonu ponovio da se nada da će Ratko Mladić biti predat Haškom tribunalu do 11. jula, kada se obilježava desetogodišnjica masakra srebreničkih muslimana – koji Sjedinjene države vide kao najgnusniji zločin koji je Evropa vidjela nakon zlodjela koja su u vrijeme drugog svjetskog rata činili nacisti.

Berns je odgovarajući na pitanje zbog čega tvrdi da su Mladićevi dani odbrojani, rekao kako se strateška kalkulacija u Beogradu promijenila i kako srpske vlasti ne žele da nastavak daljih transatlanskih integracija bude ugrožen hipotekom saradnje sa Haškim sudom, konkretno – hapšenjem generala Mladića. U tom kontesktu, Berns je ukazao i na promjenu raspoloženja javnosti u Srbiji, do koje je došlo nakon objavljivanja snimka svirepe egzekucije Bošnjaka – koju su izvršile naoružane formacije iz Srbije.

“Hapšenje i predaja Ratka Mladića neće biti skinuta sa agende Sjedinjenih država i EU, sve dok se on ne preda ili ne bude uhapšen. Bez njegovog transfera u Hag – Beograd ne može da računa na člantvo u Partnerstvu za mir, NATO-u i Evropskoj uniji i uvjereni smo da će Beograd to pitanje riješiti, na šta nas upućuje učinak srpskih vlasti i transfer 12 optuženika u protekla tri mjeseca”, rekao je Berns naglašavajući da “11. jul nije rok do kojeg se Mladić mora uhapsiti”.

“Najbolje bi bilo da Mladić bude uhapšen već sjutra”, rekao je Berns, jer je bitno da se nakon suočavanja sa zločinima iz prošlosti, krene naprijed. Berns je u tom kontekstu oštro kritikovao vlasti Republike Srpske, rekavši da se nisu nisu odazvale toj istorijskoj odgovornosti i da samo one u cijelom regionu nisu pokazale spremnost za izgradnju multietničkog društva. Postoje veze vlasti u Banjaluci sa Radovanom Karadžićem, a vlada direktno blokira reforme službi bezbjednosti i policije - projekte na kojima insistiraju Evropa i Sjedinjene države. Na sva moja pitanja ministar inostranih poslova Mladen Ivanić i drugi zvanuičnici vješto su izbjegavali odgovore – rekao je Nikolas Berns.

Podsektretar za politička pitanja rekao je takođe da ni Hrvatska ne može da računa sa članstvom u NATO-u i EU sve dok se general Ante Gotovina ne nađe u Hagu. Kosovo je bila jedna od ključnih tema razgovora koje je Nikolas Bers vodio tokom balkanske turneje. Danas je u Stejt Dipartmentu ponovio da je stav Bu[ove administraije u skladu sa smjernicama utvr]enim u Kontakt Grupi - da je status kvo na Kosovu neodrživ, da neće biti povratka na stanje od prije 1999., da je podjela Kosova neprihvatljiva i da predstoji ozbiljna procjena situacije, koju u ponedjeljak počinje izaslanik UN-a Kai Eide – od koje će da zavisi početak pregovora o statusu na jesen ove godine.

"Nikada nismo rekli da SAD favorizuju bilo koji rezultat pregovora o statusu, zato što ne vjerujemo da odluka takve važnosti, odluka o budućnosti Kosova – odluka o tome da li će biti nezavisno, da li će to biti autonomija ili ostanak sadašnjeg stanja – može da bude nametnuta od nas ili bilo koga sa strane", kazao je Berns.

Na pitanje kakvo se rješenje može očekivati imajući u vidu da Beograd nije spreman da prihvati rešenje za Kosovo van okvira teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a da Albanci isključivo insistriraju na nezavisnosti – Berne je rekao:

"Upravo zato će se pregovarati. Postignuto rešenje će garantovati multietnički karakter i bezbjednost za sve stanovnike Kosova, a Sjedinjene države će u pregovore o statusu biti aktivno uključene i zastupljene posrednikom koga će imenovati Kondoliza Rajs."

XS
SM
MD
LG