Linkovi

Januš Bugajski: Moskva je oživela svoje imperijalne impulse i pokušava da stekne status velike sile na račun  svojih suseda


Januš Bugajski ističe da Rusija ima dugoročnu strategiju da ograniči uticaj zapada u Istočnoj Evropi. Kremlj namerava da obnovi rusku regionalnu hegemoniju, tvrdi Januš Bugajski, direktor istočno evropskih studija u vašingtonskom Centru za strategijske i medjunarodne studije. Rusija želi da ograniči širenje NATO-a ka istoku, time što će učiniti svoje susede ekonomski i energetski zavisnim od nje.

Saradnica Glasa Amerike Ivana Kuhar razgovarala je sa gospodinom Bugajskim ovde u Vašingtonu. Prema gospodinu Bugajskom ”oružja koja je izabrao novi ruski imperijalizam su snabdevanje energijom i vojnim potrebama, bankarstvo i trgovina. Ruske vojne operacije često se sprovode pod plaštom ”mirovnih operacija“ kaže Bugajski:

Bugajski: Mirovne operacije u Moldaviji i Gruziji zasnivaju se delimično na vojnim sredstvima, drugim rečima: mirovni posmatrači su postavljeni nakon oružanog konflikta, koji je podstakla sama Rusija. Ruske snage dolaze da navodno ”čuvaju mir“, ali u stvari održavaju svoje vojno prisustvo i štite stečene vojne prednosti u toj zemlji. Bugajski ističe da je Balkan veliki neuspeh za Moskvu, jer ona tamo ne igra nikakvu vojnu ulogu. Umesto toga, mir u regionu održavaju trupe NATO-a. Da bi stekla političku moć na Balkanu Rusija mora da pribegne velikim ekonomskim investicijama i kupovinama u energetskim sektorima balkanskih zemalja.

Gospodin Bugajski spominje nedavne ruske kupovine u Crnoj Gori, Rumuniji i Bugarskoj:

Bugajski: Svrha je da se pokuša da se te zemlje zadrže van domena vodećih medjunarodnih institucija ili ukoliko se priključe NATO-u ili Evropskoj uniji da Moskva pokuša da minimalizuju njihovu ulogu i uticaj u tim organizacijama i zadrži ih u nekom smislu podredjenim ruskoj inostranoj politici. Bugajski kaže da je nedavni ”Ukrajinski primer“ ilustrativan za ruske namere. Na novembarskim izborima i tokom ”Narandžaste revolucije“ koja je usledila, Rusija je bila rešena da gura sopstvenog kandidata, Viktora Janukoviča, jer je on obećao da će zadržati Ukrajinu van NATO-a i Evropske unije.

Bugajski kaže da je Ukrajina predstavljala otrežnjenje za Bušovu administraciju:

Bugajski: Ukrajina je jasno pokazala Vašingtonu da Putin ne gaji iste vrednosti i ciljeve kao mi, odnosno da ne želi demokratska gradjanska društva na svojim granicama. Ukrajinski primer je pokazao da bi Putin bio voljan da podrži manje demokratske države, ponekad i autoritarne države, poput Belorusije, kako bi održala svoje interese.

Bugajski dodaje da bi američka politika prema Rusiji trebalo da bude obazrivija prema onome što on smatra tajnim ciljevima Moskve. Po njegovom mišljenju, Sjedinjene Države moraju pomoći u ojačanju demokratije u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji aktivnom podrškom reformama koje bi približile te zemlje NATO-u i Evropskoj uniji. On dodaje da bi Rusija takodje imala koristi od toga, jer bi je nezavisni i demokratski susedi na kraju krajeva učinili jačom i bezbednijom:

Bugajski: Lično mislim da bi Rusija bila snažnija kada bi u njoj prevladao demokratski sistem, u kome bi zaista otvoreno tržište bila normalna stvar i koja bi imala odnose na ravnoj nozi sa svojim susedima. Rusija, na žalost ima perverznu ideju o tome šta je čini snažnom, a to je dominacija nad susedima i veoma jak centralizovan sistem.

XS
SM
MD
LG