Linkovi

Francusko i holandsko odbacivanje Evropskog ustava unazadilo je napore uložene u proširenje EU


Takodje je postavljeno pitanje staiblnosti evra koji se sada koristi u 12 od 25 članica EU.

Medjutim, mnogi analitičari kažu da nema mnogo razloga za strah da će se ekonomski sporazum kojim je stvoren evro – raspasti. Izveštaj je pripremio Pol Vestfeling. Poslednje tri godine, evro je jedna od najjačih valuta na svetu, delimično i zbog uverenja da je politička struktura Evropske unije čvrsta i stabilna. Medjutim, kada su prvo francuski pa holandski birači odbacili Ustav, mnogi analitičari počeli su da spekulišu o budućnosti EU zbog sve manje podrške Evropljana konceptu «jedne vlade koja odgovara svima» koji je utkan u Ustav. Mnogi analitičari kažu da su francuski birači bili zabrinuti da će izgubiti posao zbog niže cene radne snage u drugim članicama Unije, a Holandjani su strahovali da će njihova zemlja izgubiti uticaj u sve širem evropskom bloku. U Italiji, gde je ekonomija u recesiji, neki političari su predložili povratak lire i ukidanje evra. Pa ipak, Alisder Mari, zamenik direktora Centra za evropske reforme u Londonu, kaže da će zajednička valuta prevazići trenutnu krizu.

«Pravila su već bila odredjena. Njih ustav ne bi promenio i zato se ovde više radi o raspoloženju da se ide napred, nego o bilo čemu specifičnom što bi ustav doneo a da je neophodno za efikasnije funkcionisanje evra».

Novi francuski premijer kaže da će borba protiv nezaposlenosti, čija stopa sada iznosi više od 10% - biti najveći prioritet nove vlade. On medjutim ne kaže šta će uraditi i da li će njegov plan slediti smernice Evropske centralne banke koja koordiniše monetarnu politiku unutar evro-zone. Ekonomista Alisder Mari kaže da francuske i holandske birače brine da njihove vlade previše brzo napreduju sa ekonomskim reformama kao što je promena pravila o dužini radne nedelje.

«Sada mora da počne period dubokog razmišljanja o tome zašto su evropski lideri do te mere izgubili kontakt sa svojim biračkim telima. Iako su Francuzi i Holandjani ti koji su ga odbacili, oni nisu jedini koji bi ga odbili da su svi do sada već glasali».

XS
SM
MD
LG