Linkovi

Džordž Buš: Baš kao i mi, i teroristi su strpljivi i odlučni


U odgovoru na napade na Njujork i Vašington, Sjedinjene države su međunarodnom terorizmu zadale seriju snažnih udaraca, ali dok bježe, teroristi aktivno pokušavaju da nanesu zlo Americi, rekao je u Kolumbusu, u saveznoj državi Ohaju, predsjednik Džordž Buš.

"Baš kao i mi, i teroristi su strpljivi i odlučni. Nadaju se da ćemo olabaviti i da ćemo zaboraviti na naše obaveze, ali to govori da nas teroristi ne poznaju. Sjedinjene Države nikada neće spustiti gard”, kazao je prdsjednik Buš.

On je ocijenio da je davanje širih ovlašnjenja policijskim snagama nakon napada u septembru 2001. bio jasan i smotren potez u ratu protiv terorizma, založivši se da odredbe takozvanog Patriotskog zakona kojim su službe bezbjednosti dobile ogromna ovlašćenja da prate i prisluškuju, učine permanentnim. Dio tih zakonskih odredaba oročen je do kraja ove godine. Demokrate i dio republikanaca u Kongresu protive se predsjednikovoj namjeri iako podržavaju odredbe zakona kojima se reguliše razmjena infornmacija među američkim obavještajnim i bezbjednosnim službama. No veliki broj organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, tvrdi da odredbe koje predsjednik želi učiniti stalnim, tvrde da Patriotski zakon guši građanske slobode. Predsjednik Buš je danas rekao kako su sve odredbe Patriotskog zakona u poztpunosti u skladu sa američkim ustavom i da primjenu zakona nadgleda američko pravosuđe. Za četiri godine od kako je stupio na snagu, rekao je Buš, nije bilo izvještaja o zloupotrebama, a od više od 400 uhapšenih u skladu sa tim zakonom, 200 ljudi je osuđeno.

"Patriotski zakon ne guši slobode, već pomaže u odbrani sloboda koje kararakterišu američko društvo”, rekao je Buš.

Američki predsjednik je pozvao zakonodavce da poštre regulativu kojom se reguliše rad internet provajdera u Americi – tako da, na zahtjev federalnih službi, budu u obavezi da predaju materijale koji saobraćaju globalnom mrežom, uklučujući i e-mail poruke. Predsjednik Buš je rekao kako je to neophodno da bi se država suočila sa teroristima koji – kako bi joj naudili – koriste sve pogodnosti tehnologije 21. vijeka.

XS
SM
MD
LG