Linkovi

Šef UNMIK-a Seren Jesen-Petersen  zadovoljan napretkom saradnje Beograda i Prištine


Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen na sastanku sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom ponovo je ukazao na potrebu da se predstavnici kosovskih Srba uključe u rad privremenih institucija samouprave na Kosovu.

Srpski premijer i šef međunarodne civilne administracije na Kosovu razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine na poboljšanju položaja srpske zajednice u Pokrajini, poštovanju ljudskih prava i povratku raseljenih osoba. Koštunica je, prema saopštenju Vlade Srbije, rekao da Beograd nije zadovoljan ispunjavanjem standarda demokratskog društva na Kosovu i naveo da je to posebno vidljivo u radu na povratku prognanog srpskog stanovništva, a Jesen-Petersen je ocenio kao uočljiv napredak u saradnji Beograda i Prištine i ponovio da je potrebno da se predstavnici Srba sa Kosova uključe u rad privremenih institucija.

Posetu Jesena Petersena Beogradu koordinator Foruuma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je, između ostalog, i kao učvršćivanje njegove pozicije pred pisanje izveštaja i kao pokazivanje da je on uradio sve kako bi se ispunili standardi i istakao da bi vlasti u Beogradu trebalo da prestanu sa jednostranim ocenama delovanja šefa UNMIK-a.

Osim razgovora sa šefom UNMIK-a, Vlada Srbije bavila se upornim demantovanjem sve učestalijih informacija beogradskih medija da zna gde se krije haški optuženik general Ratko Mladić i da sa njim pregovara o predaji i odlasku u Hag. Pisanje medija vladin portparol Srđan Đurić okvalifikovao je kao senzacionalizam, drsko obmanjivanje javnosti i kampanju koja direktno šteti državnom interesu jer se stvara utisak da je Mladić zaista u Srbiji i da Vlada zna gde se on nalazi, a da ništa ne preduzima da on ode u Hag.

I predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić smatra da takve informacije štete državnim interesima i zatim naglašava da državni organi sprovode redovne aktivnosti čiji je cilj da utvrde da li se Mladić skriva u Srbiji i Crnoj Gori i nikakve dileme nema, rekao je Ljajić, da postoji spremnost i politička volja da se i ta obaveza prema Haškom tribunalu u potpunosti izvrši.

A srpski ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić informisao je Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom da su netačne sve informacije u medijima o navodnim pregovorima ili lociranju Ratka Mladića. Iz Beograda za Glas Amerike Miša Brkić

XS
SM
MD
LG