Linkovi

Poslednja dva šampiona bore se za titulu 58. prvaka NBA lige


Večeras u 'SBC Centru' u San Antoniju počinje finalna serija NBA plej-ofa između domaćih Sparsa i branilaca titule Detroit Pistonsa, posle koje će biti poznat 58. šampion najjače košarkaške lige sveta.

Poslednja dva šampiona NBA lige – San Antonio iz 2003. i Detroit, od prošle sezone, po opštoj oceni stručnjaka i medija u Sjedinjenim Državama, najbolji su timovi u ovom trenutku i sasvim zasluženo nalaze se u finalu. San Antonio je zahavljujući ekspresnoj eliminaciji Finiksa imao celih nedelju dana pauze, dok Detroit u borbu za prsten ulazi posle iscrpljujućih sedam mečeva protiv Majamija. Prva zvezda Sparsa Tim Dankan ističe značaj dužeg odmora koji su on i saigrači imali.

"Mislim da nam je puno pomoglo", kaže Dankan i dodaje: "Dobro je da smo imali pauzu između serija, ne samo ja, već Manu i Toni, koji takođe imaju manje povrede. U stvari, ima nas dosta u toj situaciji, tako da nam je baš prijalo. Biće malo problema na početku, ali verujem da ćemo brzo ući u naš ritam".

Trener San Antonija Greg Popović najviše je pričao o dvojici Valasa.

"Obojica su svakako sjajni odbrambeni igrači, ali pored toga imaju još dosta kvaliteta. Ben je snažan, stalno se kreće i daje energiju celom timu, dok je Rašid izuzetno talentovan i nezgodan zbog svoje dužine, odličnog tajminga i anticipacije. Kreće se vrlo efikasno, dok je Ben praktično kao Manu Đinobili samo krupniji. On je svuda po terenu, neverovatan je takmičar i sigurno da kada imate takvu dvojicu igrača na terenu u istom trenutku, posedujete izvanredan odbrambeni tandem", zaključio je Popović.

Bek San Antonija, Argentinac Manu Đinobili ističe da je ključni kvalitet Detroita – timska igra.

"Mnoge ekipe u ovoj ligi ne igraju kolektivno i to je jasno. Pistonsi znaju šta je potrebno i imaju odlično uklopljeni tim. Leri Braun je sjajan trener koji čini da Detroit igra još bolje, igrači su im izuzetno pametni, igraju odličnu odbranu, brzo se oslobađaju lopte... Mislim da smo u stvari jako slični", kaže Đinobili.

S druge strane, Pistonsi takođe odlično znaju odakle im preti najveća opasnost.

"Za nas je ključno kako ćemo braniti njihove šuteve spolja, jer nam je jasno da će Tim Dankan imati svoj učinak, a ljudi nisu ni svesni koliko je San Antonio dobar u tranziciji. Mislim da mogu da se mere sa bilo kim u toj kategoriji, a čak i kada ne dođu u situaciju kontranapada, odlično pronalaze Dankana, koji kao trejler završava akcije. Moramo pronaći način da zaustavimo njihovu igru u tranziciji i prodore pod koš, što će biti veliki izazov", naglašava Leri Braun.

Bekovski tandem Pistonsa, Rip Hamilton i Čonsi Bilaps podsetili su na sve nedaće sa kojim su ove sezone šampioni bili suočeni.

"Ove sezone smo u poređenju sa prošlom prevazišli mnogo toga. Ja i dalje ne mogu da opišem kakav je izuzetan osećaj osvojiti tu prvu titulu, ali mislim da bi ukoliko uspemo da ponovimo trijumf ove godine, to moglo da bude i slađe, zbog svih prepreka koje smo preskočili", istakao je prošlogodišnji MVP finala plej-ofa Čonsi Bilaps, dok je Hamilton dodao:

"Najpre tuča, pa onda problemi trenera sa zdravljem, povrede i ostalo, a mi smo na kraju opet u situaciji da se borimo za titulu prvaka sveta. Ne bih menjao ono što smo uradili ove sezone nizašta na svetu, jer smo odrasli i naučili da jedni drugima uvek predstavljamo podršku. Sve vreme smo bili povezani i zato smo ponovo u finalu", zaključio je Hamilton.

Ovogodišnje finale umnogome će obeležiti specifični odnos dvojice trenera – Popovića i Brauna, koji su dugogodišnji prijatelji i kumovi. Popović je 1988. godine stigao u San Antonio na Braunov poziv, bio njegov pomoćnik u Sparsima, baš kao i letos na klupi američkog nacionalnog tima na Olimpijskim igrama u Atini. Njih dvojica su ujedno i jedini aktivni treneri u ligi koji su osvajali titulu. Pistonsi pokušavaju da osvoje drugu uzastopnu, a San Antonio treću titulu u poslednjih sedam godina.

XS
SM
MD
LG