Linkovi

Nikolas Berns: SCG snažno rešena da haški optuženik Ratko Mladić bude uhapšen


Analitičari ocenjuju da je američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns reafimisao politiku pune podrške SAD Srbiji koja je definisana 2000. godine posle demokratskih promena u Beogradu. U osvrtu na početak procesa rešavanja statusa Kosova, Nikolas Berns je rekao da Sjedinjene Američke Države nemaju gotovo rešenje ali da žele aktivnu ulogu u tom procesu u kome će učestvovati sve strane i kada će svi morati da budu spremni na kompromis.

Bivši ministar spoljnih poslova državne zajednice i član Međunarodne komisije za Balkan Goran Svilanović u prvi plan upravo ističe američku nameru da svi akteri učestvuju u ubrzanom razrešavanju nerešenih statusnih pitanja. U ovom trenutku nejasno je da li pojedine zemlje Evropske unije zbog svojih unutrašnjih problema mogu da prate američki tempo, a ključno je da se o stausu Kosova razgovora u okviru pridruživanja Evropskoj uniji.

I predstavnik američke nevladine organizacije Projekat za etničke odnose u Srbiji Nenad Đurđević kaže da obraćanje Bernsa pokazuje da SAD žele da započnu proces koji će voditi dijalogu i raspravi o statusu i ocenjuje da standardi više nisu uslov za razgovor o statusu.

Predsednik Parlamentarnog odbora za Kosovo Dušan Proroković ocenio je da je američki zvaničnik u Beograd doneo poruku da će se sva rešenja vezana za budući status Kosova tražiti u dogovoru Beograda i Prištine.

Nikolas Berns je najavio da Vašington menja svoju politiku što se tiče ekonomske pomoći Srbiji i Crnoj Gori i nagovestio beogradskim sagovornicima da bi odnosi dve zemlje svakako bili produktivniji i bolji ukoliko bi Ratko Mladić bio izručen Haškom tribunalu, a da bi posle ispunjavanja te obaveze Srbija veoma brzo mogla da uđe u Partnerstva za mir i u doglednoj budućnosti u Evropsku uniji i NATO.

Goran Svilanović kaže da je Berns doneo u Beograd veoma važan segment poruka i da se time otvara potpuno novi prostor za suštinsko unapređenje međusobnih odnosa i najavio podršku aspiracijama Srbije da uđe u Evropsku uniju što je sve ukupno politika pune podrške Beogradui ukoliko je u stanju da savlada taj teret prošlosti.

XS
SM
MD
LG