Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs sertifikovala pomoć Srbiji i Crnoj Gori za 2005.


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs sertifikovala je pomoć Srbiji i Crnoj Gori za 2005, saopšteno je iz Stejt Dipartmenta. Državni sekretar Kondoliza Rajs zaključila je da je SCG ispunila kriterijume Zakona o pomoći inostranstvu, navodi se u saopštenju koje je izdao portparol Stejt Departmenta Šon Mekormak.

«Odluka, koju je danas obelodanio podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns u Beogradu, podrazumeva odmrzavanje 10 miliona dolara pomoći koja je suspendovana u januaru ove godine, posle zaključka državnog sekretara Kolina Pauela u martu 2004. godine da Beograd ne saradjuje sa Medjunarodnim sudom u Hagu. Od januara ove godine, SCG je učinila mnogo da bi ispunila tražene uslove, uključujući i transfer 12 haških optuženika. SAD pozdravljaju nedavne korake koje su SCG i Republika Srbija preduzele da poboljšaju saradnju sa Haškim tribunalom. Odluka državnog sekretara, medjutim, ne znači da je Beograd u potpunosti ispunio obavezu hapšenja i transfera u tribunal svih optuženika» navodi se u saopštenju.

Stejt Department podseća i da je državni podsekretar Berns jasno stavio do znanja da od lidera u regionu očekuje hapšenje i transfer svih haških begunaca, posebno Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine. To je posebno važno jer se približava desetogodišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma, i 11. jula deseta godišnjica masakra 8,000 Bošnjaka u Srebrenici što je, kako se navodi, najbrutalniji ratni zločin u Evropi od II svetskog rata.

XS
SM
MD
LG