Linkovi

Britanija i SAD za otpisivanje duga siromašnim afričkim državama


SAD i Britanija će predložiti da se otpiše dug siromašnih zemalja na sledećem samitu Grupe 8 (G8), izjavio je nakon razgovora sa britanskim premijerom Tonijem Blerom u Vašingtonu, američki predsjednik Džordž Buš.

"Naše zemlje rade na prijedlogu za Grupu 8 kojim bi se 100 odsto duga najsiromašnijih zemalja otpisalo", rekao je Buš.

Ni on ni njegov gost iz Britanije nisu naveli detalje incijative koja će biti predstavljena na samitu G8 6. i 7. jula u Škotskoj.

Buš je rekao da i pored toga ne namjerava da povećava značajno pomoć Africi, pošto je već pokrenuo programe borbe protiv SIDE, promocije trgovine i beneficija za države koje se okrenu reformama i iskorijenjivanju korupcije.

Rekao je i da će 674 miliona dolara pomoći, namijenjenih hitnim situacijama u svijetu, biti dato za humanitarne potrebe afričkog kontinenta.

Dvojica lidera su razgovarala i o klimatskim promjenama, što Britanci žele da bude jedan od prioriteta G-8 u vrijeme njihovog predsjedavanja, ali je Bler nakon konferencije za novinare rekao kako se njegovi i stavovi američkog predsjednika po tom pitanju razliku.

“Mislim da svi znaju da iz različite perspektive gledamo na to pitanja, ali je važno da se bez obzira na razlike svi usresrijedimo na suočavanje sa izazovima klimartskih promjena, obezbjeđenje energije i snadbijevanje energijom”, rekao je Bler.

Dvojica lidera su razgovarala i o Iraku i Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG