Linkovi

Diter Detke: Amerika i Evropa ne treba olako da pristanu na nezavisnost Kosova


Odbacivanje evropskog ustava na referendumima u Francuskoj i Holandiji ne treba shvatiti kao anti-evropski glas niti kao poruku zemljama koje streme učlanjenju u Evropsku Uniju da njihovi napori neće uroditi plodom, ističe Diter Detke, izvršni direktor ogranka Fondacije Fridrih Ebert u Vašingtonu. U intervju sa koleginicom Jelom Defrančeski, Detke je prvo prokomentarisao posledice pomenutih referenduma po budući rad Brisela, prestonice Evropske unije.

DETKE: “Ljudi nemaju poverenje da Brisel može da donosi odluke koje će doprineti pobljašnju njihovog ekonomskog i socijalnog položaja. To je očigledna poruka neuspelih referenduma, posebno u Holandiji. Treba to pošteno priznati. Lično smatram da Evropska unija može da nastavi da funkcioniše bez prenošenja sve vlasti Briselu. Evropa može takođe da funkcioniše i u slučaju da Brisel nema glavnu reč u spoljnoj politici. Od sada će za demokratsku legitimnost odluka donesenih u Briselu biti neophodno da se o njima prvo konsultuje javnost pojedinih zemalja. Evropski lideri će od sada morati u Briselu da zastupaju svoje birače i na tim osnovama traže konzensus na nivou Evrope. Hteo bih da dodam da ishod referenduma u Francuskoj i Holandiji nije bio anti-evropski."

GLAS AMERIKE:U zemljama koje streme učlanjenju u Evropsku uniju sada vlada zabrinutost da će Evropa biti zaokupljena svojim problemima, i stoga odlagati dalje proširenje unije.

DETKE: Kao što sam već rekao, referendumi nisu bili protiv proširenja Unije. Lideri istočnoevropski i drugih zemalja koje žele učlanjenje treba da znaju da njihove zemlje kulturološki pripadaju Evropi. Taj duh i gledište će i dalje postojati bez obzira na pojedinačne aranžmane tih zemalja za prijem u Evropsku Uniju. Mislim da će morati da se vodi računa o nekim osetljivostima u pogledu daljeg proširenja u zemljama Zapadne Evrope. Međutim, smatram da je negativna pojava koju nazivam “šovinizam velfera”, odnosno stav nekih Evropljana da ne žele da dele svoj visok standard sa drugima, manje bogatima.

GLAS AMERIKE: “Američka administracija očekuje da zajedno sa Evropskom Unijom pokrene pitanje konačnog statusa Kosova. U stvari SAD očekuju da Evropa u tom pitanju preuzme glavnu ulogu. Da li će Evropska unija moći da se angažuje u punoj meri?”

DETKE: “Svakako. Evropa je angažovana na Balkanu, uključujući Kosovo pre svega zato što je reč o evropskoj bezbednosti. To što se dogodilo u Francuskoj i Holandiji ne utiče na evropsko prisustvo na Balkanu. Mi smo pokazali razumevanjet prema Srbiji u vezi sa Kosovom. To ćemo činiti i u budućnosti. Smatram da Amerika i Evropa ne treba olako da pristanu na nezavisnost Kosova. To je na kraju odluka koju treba da donesu sami žitelji Kosova. Važno je pri tom da rešenje tog pitanja na stvori kasnije probleme. Na Amerikancima i Evropljanima je da objasne šta smatraju najboljim rešenjem za budućnost Kosova. To je, međutim, i najteži deo posla koji može da uspe jedino uz podršku naroda na Kosovu. Gradjani Kosova su ti koji treba da nađu rešenje, njihova reč treba da bude poslednja.

GLAS AMERIKE: Znači, neće biti zastoja zbog okupiranosti unije drugim problemima?

DETKE: “Problem leži u samom tom pitanju. Ono je samo po sebi teško. Ograničena je moć Amerikanaca i Evropljana da ubede tamošnje lidere da sami dođu do rešenja koje će funkcionisati. Postoji realna opasnost da zbog preteranog pritiska na lokalne lidere dođemo u situaciju da to pitanje postane novi nacionalistički simbol. Treba voditi računa da rešenje koje ne bude podržala Srbija može kasnije da stvori nove probleme. No, Evropa će se u punoj meri angažovati na pitanju koje smatra da je od bezbednosne važnosti. Moram podsetiti da je većinu misija na Balkanu sada preuzela Evropska unija. Preuzela ih je od NATO-a bez ikakvih problema.

XS
SM
MD
LG