Linkovi

Video igrice pozitivno utiču na razvoj dečijeg mozga


Ima sve više dokaza koji opovrgavaju uvreženo gledište da su video igrice loše za decu. Neki istraživači sada ukazuju da, mada video igrice imaju neke loše efekte, one takodje mogu da imaju pozitivan uticaj na razvoj dečijeg mozga.

Kada se pomenu video igrice - roditelji uglavnom pomišljaju na bombe, eksplozije i nasilje.

«Nastojim da držim moju decu dalje od igrica» kaže jedan roditelj.

Mnogi roditelji se slažu i brane svojoj deci da se zabavljaju igricama. Medjutim, najnovije istraživanje na univerzitetu u Ročesteru, u državi Njujork, ukazuje da igrice poboljšavaju percepciju kod dece i omogućavaju dečijem mozgu da analizira mnogo brže.

«Moramo da dodjemo do džipa, da odemo na vrh brda i da udjemo u drugu palatu i aktiviramo daljinsku kontrolu»

I drugi naučnici se slažu. Profesor Džejms Pol Gi sa Univerziteta države Viskonsin kaže da se ovi desetogodišnjaci zapravo bave rešavanjem problema.

«Oni moraju da otkriju pravila igre kao i kako da na strateški način razmišljaju o igri - to je kao i bilo koji drugi problem koji pokušavate da rešite», kaže profesor Gi.

Autor kontroverzne knjige – 'Sve što je loše - dobro je za vas', Stiven Džonson, kaže da se u modernom svetu koji zahteva brze odluke, radi o veštinama koje su deci potrebne da bi uspela u životu.

«Deca uče da razmišljaju na način koji će im biti od koristi kada odrastu i kada budu morali da donose odluke na sličan način na svom poslu.»

Džonson kaže da, mada ne bi želeo da njegova deca budu zaokupljena nasilnim igricama, vreme provedeno ispred ekrana ipak nije utrošeno uzalud.

XS
SM
MD
LG