Linkovi

Lideri iračkih sunita zatražili trećinu mesta u odboru  zaduženom za izradu nacrta ustava


Lideri iračkih Sunita zatražili su više mjesta u parlamentarnom odboru zaduženom za izradu nacrta ustava i najavili da će u suprotnom, bojkotovati taj proces. Portparol koalicije sunitske organizacije Abdul Vahab al Kasab rekao je da Suniti umjesto 13 žele 25 mjesta, što je trećina ukupnog broja članova pomenutog odbora Sunitima je inače dodijeljeno 11 mjesta više nego što im to garantuje broj mjesta u iračkoj skupštini, jer su predstavnici te etničke grupe uglavnom bojkotovali glasanje. Predstavnici većinskih šiita nisu odgovorili na ovaje zahtjev. U međuvremenu, u napadima pobunjenika širom Iraka juče je ubijeno najmenj 25 ljudi, među kojima i troje američka vojnika.

Napad u Avganistanu

Dva američka vojnika su ubijena, a osam ih je ranjeno u eksploziji minobacačkog projektila spaljenog na jednu njihovu bazu u istočnoj avganistanskoj provinciji Paktija. Vojni portparol je saoštio da su vojnici pogođeni u trenutku kada su istovarali namirnice iz helikoptera. Istovremeno, koalicione vlasti u Avganistanu uhapsile su 5 talibanskih pobunjenika osumnjičenih za ubistvo dvoje civila u Paktiji.

Bombardovanje u Pojasu Gaze

Izraelsko vazduhplovstvo dejstvovalo je u Pojasu Gaze po naoružanim pripadnicima palestinske organizacije Hamas – u odgovoru na jučerašnji minobacački napad napad kod Kan Junisa u kome su ubijene četiri osobe. Nema informacija o eventualnim žrtvama akcije izraelske avijacije. Izraelska štampa danas je objavila i kako dio zvaničnika službe bezbjednosti lobira da se uoči povlačenja jevreja iz Pojasa Gaze u avgustu, hamasu zada “razoran udarac”.

Pjongjang ponovo pregovora?

Sjeverna Koreja objavila je da je spremna da se vrati multilateralnim pregovorima o svojim nuklearnim ambicijama, ukoliko Vašington obezbijedi uslove za nastavak pregovaračkog procesa. Te uslove vlasti u Pjongjangu nisu precizirali. Ovdašnji analitičari su podijeljeni na one koji vjeruju da je najava Pjongjanga ohrabrujuća i one koji tvrde da je riječ o još jednom pokušaju da se pregovori odlože na neodređeno. Kineski ambasador u UN-u, danas je međutim kazao kako vjeruje da bi se pregovori mogli nastaviti već za nekoliko sedmica u pekingu.

Fransuska privržena EU

Francuska ostaje privržena Evropskoj uniji i imaće i dalje vrlo značajnu ulogu među 25-oricom, bez obzira na to što su Francuzi na referendumu odbacili evropski ustav. To je danas rekao novi premijer Francuske Dominik de Vilpen, rekkavši da odbacivanje ustava EU nije znak francuskog izolacionizma. Prioritet francuske vlade, kazao je De Vilpen, biće uvođenje poreskih olakšica i smanjenje stope nezaposlenosti od 10,2%, koja je među najvišim u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG