Linkovi

U Beogradu se s velikim zanimanjem očekuje dolazak američkog državnog podsrektara za politička pitanja Nikolasa Bernsa


Zvanični razgovori zakazani su za sutra, a među analitičarima preovlađuje uverenje da je dolazak podsekretara Bernsa potvrda novog američkog angažovanja na Balkanu kojim se želim pomeranje sa sadašnjeg statusa kvo i da on dolazi da to saopšti srpskim zvaničnicima.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je pravac pomeranja najavljen i da će se odnositi na angažman i period specijalnog izaslanika Ujedninjenih nacija Kai Eidea u kome će i Amerika i Kontakt grupa učiniti sve da izveštaj bude pozitivan u onoj meri kako bi mogao da se i formalno otvori proces standardi sa statusom. Janjić veruje da će visoki američki zvaničnik domaćinima u Beogradu ponoviti zahtev za uključivanje Srba u kosovske institucije i da će se u tim razgovorima ukazati na potrebu decentralizacije i učešća srpske zajednice u lokalnom dijalogu. Iako nema najava da će tema tih razgovora biti saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, vlastima u Beogradu poznat je američki stav o tom pitanju i isporučuvanju generala Ratka Mladića tom sudu kao uslovu za prijem državne zajednice u NATO program Partnerstvo za mir.

Posle najave premijera Koštunice da će Srbija ispuniti sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu, mediji u Beogradu izveštavaju da predstavnici srpske Vlade posredno pregovaraju sa Ratkom Mladićem o njegovoj predaji Haškom tribunalu, tvrdeći da bi krajnji ishod pregovora mogao biti poznat za deset dana. Mediji tvrde da kabinet premijera prati Mladićevo kretanje sa nekoliko dana zakašnjenja i prema obaveštajnim podacima on je pre mesec i po dana prošao kroz Novi Sad, zatim je otišao u Preševo i navodno je u jednom trenutku prešao u Makedoniju.

XS
SM
MD
LG