Linkovi

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili Deklaraciju o pridruživanju Evropskoj uniji


Usvajanje Deklaracije o pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji pokazuje da Crna Gora nije beznadežno podijeljena i da u njoj postoji saglasnost ogromne većine političkih stranaka za pridruživanje Evropskoj uniji, jedinstvena je ocjena političke javnosti Crne Gore.

U usaglašenom tekstu Deklaracije izbjegnuto je pominjanje državnog statusa Crne Gore, što je bio razlog da SNP povuče svoju Deklaraciju. Zajednički tekst Deklaracije potom su predložili vladajuća crnogorska koalicija, Socijalistička narodna partija i albanske stranke. Srpska narodna stranka i Narodna stranka nisu podržali Deklaraciju jer se u tom dokumentu ne pominje državna zajednica. A poslanici tih partija su zamjerili SNP-u što je pristao na, kako su ocijenili, "štetni kompromis". Predstavnici SNP-a su odgovorili da je kompromis napravljen zbog evropskog puta te partije, ocjenjujući da je dokument o evropskim integracijama u interesu svih građana.

U Deklaraciji se ističe da je strateški interes građana Crne Gore ostvarenje procesa evropskih integracija. Poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista istakli su da je značajno što je Deklaracija usvojena većinskim konsenzusom. Crnogorski premijer Milo Đukanović saopštio je danas da su porioritetni spoljnopolitički ciljevi Crne Gore uključenje u evropske i transatlanske integracije, odnosno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. On je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Francuske koju je predvodio direktor Odjeljenja za Evropu Žan-Fransoa Teral, obavijestio o predlozima Crne Gore za restrukturiranje odnosa u državnoj zajednici na novim osnovama, u procesu koji će uvažiti dostignute međunarodne standarde.

Lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović u razgovoru sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Francuske ocijenio je da bi eventualni referendum o državnom statusu mogao ugroziti stabilnost Crne Gore i regiona ako bi bio organizovan bez konsenzusa političkih partija.

XS
SM
MD
LG