Linkovi

Gradonačelnici Beograda i Čikaga  potpisali povelju o bratimljenju dva grada


Gradonačelnici Beograda i Čikaga, Nenad Bogdanović i Ričard Dejli potpisali su sinoć u kulturnom centru Čikaga povelju o bratimljenju dva grada.

Beograd i Čikago time uspostavljaju novu vrstu veze koju će obeležavati otvorena komunikacija i efikasna saradnja. U tekstu povelje kaže se da će grad Čikago i grad Beograd razvijati bratske odnose radi unapređenja i šsirenja kulturne i ekonomske saradnje i trgovinskih odnosa. Pored toga, vršiće razmene u oblastima turizma, obrazovanja, medicine, nauke i tehnologije, sporta i drugim, pomažući napredak i dalji razvoj prijateljstva u svojim narodima i zemljama.

Gradonačelnik Čikaga Ričard Dejli izjavio je da njegovi sugradjani srpskog porekla daju značajan doprinos čitavoj zajednici, i da će korist od bratimljenja imati oba grada.

Gradonačelnik Čikaga Ričard Dejli: Beograd i Čikago će saradjivati i rešavati probleme zajedno kroz razmenu u oblastima kao što su poslovanje, medicina, ili opštinska uprava. Radićemo na jačanju ekonomskih veza i kulturne razmene, razmenjivaćemo najbolja iskustva sa Beogradom. Kad god se vratim sa svojih putovanja ljudi me pitaju šta sam naučio što se može primeniti na Čikago. Radujem se svojoj budućoj poseti Beogradu da mogu da im posle kažem šta sam naučio.

Dejli je istakao da bratimljenje Čikaga i Beograda ujedno predstavlja uspostavljanje takvog odnosa izmedju SAD i SCG. Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović izjavio je da je Beograd spreman da se uključi u evropske i globalne tokove i dodao da se nada da će sledeći primer i iskustva Čikaga glavni grad SCG postati jedan od najrazvijenijih u regiji.

Generalni konzul SCG u Čikagu Desko Nikitović i ambasador SCG u SAD Ivan Vujačić izrazili su zadovoljstvo zbog uspešne realizacije projekta na kome se dugo radilo. U toku ceremonije u kulturnom centru Čikaga nastupila je foloklorna grupa SOKO i hor “sloboda” crkve Svetog Arhandjela Mihaila, predstavljajući tako deo tradicije koju je srpska zajednica očuvala u svojoj novoj domovini.

XS
SM
MD
LG