Linkovi

Komesar Ren sa žaljenjem naglašava da se hrvatska saradnja sa Tribunalom još uvek ne može oceniti kao potpuna


Poruka evropskih zvaničnika kandidatskim zemljama i onima koje tek očekuju kandidatski status je da "učine maksimum napora" kako bi ispunile tražene kriterijume i ispunile neophodne uslove za ulazak u evropsku asocijaciju država.

Danas je takvu poruku u svom pismenom saopštenju preneo i evropski komesar za proširenje, Oli Ren, a povodom izveštaja glavne haške tužiteljice, Karle del Ponte, o stepenu sradnje Hrvatske sa Tribunalom. Komesar Ren sa žaljenjem konstatuje da izveštaj Karle del Ponte, i pored ocene o izvesnom napretku", naglašava da se hrvatska saradnja sa Tribunalom još uvek ne može oceniti kao potpuna. Izveštaj je tokom jučerašnjeg dana dostavljen luksemburškom Predsedništvu, a potom i svim članicama Evropske unije. "Žalim zbog toga", kaže Ren, i dodaje da on shvata da je hrvatskim vlastima potrebno više vremena da bi osigurale da demokratske strukture imaju potpunu kontrolu i da državna administracija poštuje vladavinu prava i medjunarodne obaveze.

Prema njegovoj tvrdnji, EU je spremna da započne sa Zagrebom pregovore o ulasku u Uniju, ali tek kada Hrvatska ispuni uslove- preda Hagu odbeglog generala Antu Gotovinu ili uveri Brisel da je učinila sve kako bi ga pronašla i privela pravdi. Uz najavu da će se početkom naredne nedelje ovim pitanjem baviti i ministri spoljnih poslova Unije, ne isključuje se mogućnost da se o Hrvatskoj, ali i o široj sudbini nastavka proširenja Unije, razgovara tokom samita evropskih šefova država ili vlada, zakazanom za 16.i 17. jun.

XS
SM
MD
LG