Linkovi

Apaturai: SCG ima želju da se priključi Partnerstvu za mir, i sve NATO zemlje žele i da je vide unutar te asocijacije


U naredna dva dana će ministri odbrane NATO članica, pored ostalog, na redovnom polugodišnjem skupu, analizirati i angažman Alijanse na Zapadnom Balkanu- na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. Kada je o Kosovu rečc, najavljena je i "široka reorganizacija" trupa KFOR-a, koja za cilj ima veću operativnost snaga, a čija posledica će, po svemu sudeći, biti , povlačenje kući jednog dela NATO snaga. Neki od izvora tvrde da bi moglo biti reči o povlačenju "nekoliko hiljada" vojnika iz kontgenta od nešto više od 17.000 pripadnika KFOR-a.

Medjutim, generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, svestan stavova nekih od članica Saveza da bi takav potez mogao poslati "pogrešne političke signale u pogrešno vreme", svaku priliku koristi da naglasi kako će Savez i dalje ostati angažovan i aktivan na Kosovu: U sedištu NATO su nedavno podsetili i na poznate i još uvek aktuelne stavove Alijanse, kada je u pitanju angažman Saveza i namera vlasti u Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori da približe zemlje vojnoj asocijaciji, stavove koji će biti tema i narednog ministarskog sastanka:

Portparol NATO, Džejms Apaturai: Srbija i Crna Gora ima želju da se priključi Partnerstvu za mir, i moram reći da sve NATO zemlje žele i da je vide unutar te asocijacije. Da bi se to dogodilo, moraju da se ispune odredjeni standardi- jedan od njih je i saradnja sa Hagom- ona mora biti jasna i konkretna, i kao što to naglašava Evropska unija, saradnja mora uključiti i Ratka Mladića. U ovom slučaju nema političke zaobilaznice".

Kada je o BiH reč, NATO zvaničnik je nedavno podsetio na uslov za prijem u Partnerstvo: "Karadžić u Hagu, Karadžić koji će se suočiti sa pravdom. Nije samo o njemu reč, kao što u Srbiji nije samo reč o Mladiću. Tu su i ostali koji su optuženi. Svedoci smo progresa koji ohrabruje, i u BiH i u SCG. To je dobar znak ali smo čuli od glavne tužiteljice Karle del Ponte da je više moguće. Za sada su tu dobri znaci, ali očekujemo da se saradnja kompletira".

XS
SM
MD
LG