Linkovi

Kosovska policijska služba kontroliše most u Mitrovici


Glavni most na reci Ibar u Mitrovici, koji od juna 1999. godine deli severni i juzni deo grada od ponedeljka je pod kontrolom pripadnika Kosovske policijske sluzbe (KPS).

Multinacionalna brigada KFOR predala je duznost nadgledanja glavnog mosta na Ibru pripadnicima Kosovske policijske službe. Odluka je, po rečima portparola Larija Milera, deo napora na smirivanju tenzija u podeljenom gradu i na samom mostu, koji je već sestu godinu zaredom simbol etničkih podela.

Portparol UNMIK policije precizirao je da će otvaranje mosta biti postepeno i da se, ukoliko sve bude po planu, može očekivati da glavni most do 18. jula bude otvoren za promet 24 sata dnevno. Sedam dana od trenutka preuzimanja dužnosti počece i jednočasovno kretanje civilnih vozila u periodu od pet nedelja. Kontrolni kontejneri ostaće na mostu do daljnjeg, ali će prilazi sa obe strane mosta biti otvoreni. Mobilne patrole KFOR-a biće prisutne, a u slučaju potrebe, u blizini mosta, biće locirane specijalne jedinice UN policije i regionalna operativna jedinica.

Ranije, premijer kosovske vlade Bajram Kosumi, izjavio je po povratku sa Foruma održanog u Zagrebu, da Kosovo nije ni blizu procesa integracije u Evropsku uniju, za razliku od drugih zemalja u regionu. Kosumi je naglasio da su se predstavnici većine zemalja na forumu izjasnili da bi dijalog o političkom statusu Kosova trebalo da počne sto pre.


XS
SM
MD
LG