Linkovi

Pariz favorit, uoči dodele kandidature za domaćina OI 2012.


Komisija Medjunarodnog olimpijskog komiteta podnela je u ponedeljak izveštaje o gradovima kandidatima za domaćina Olimpijskih igara 2012. godine. Komisija je, mesec pre glasanja u Singapuru, koje će i odlučiti domaćina letnjih OI, objavila izveštaj na 123 strane u kojem se ponude Pariza i Londona karakterišu kao "vrlo visoko kvalitetne".

U izveštaju se pohvalno govori o hotelskom smeštaju, kvalitetnim putevima i železničkom prevozu Pariza, za koji je rečeno i da poseduej "dobro dokumentovan i izvediv" budžet ponude. Pariz je jedini kandidat na čiju ponudu izveštači MOK-a nisu imali zamerke.

Budžet Londona je, prema izveštaju komisije, "dobro podržan i izvodiv”. Agencija AP javila je, medjutim, da je komisija primetila da će Londonu biti potrebno dosta "brižljivog planiranja" kako bi svi objekti bili izgradjeni na vreme. Planovi Londona da poboljša prevoz su, takodje, izvodivi samo ako budu "u potpunosti ispunjeni".

Izveštači MOK-a nisu bili zadovoljni izgradnjom dve milijarde dolara vrednog "Olimpijskog stadiona" u Njujorku, jer nisu date nikakve garancije da će biti i završen. Komisija je kritikovala i manjak hotelskih soba u Madridu, koji bi za vreme OI morao da koristi i smeštaje do kojih se iz glavnog grada Španije dolazi vozom, nakon jednosatne vožnje.

U izveštaju se navodi i da je "manjak detaljnog planiranja otežao komisiji rad na proceni ponude Moskve". Gradove kandidate komisija je posetila u februaru i martu ove godine, a njen izveštaj bi trebalo da bude vodič članovima MOK-a koji će 6. jula u Singapuru glasanjem odlučiti ko će oprganizovati OI 2012. godine. Glasači nisu u obavezi da prihvate preporuke komisije.

XS
SM
MD
LG