Linkovi

Karpenter: SAD i EU saglesne da visok stepen autonomije za Kosovo u okviru Srbije nije održivo rešenje


“Konsenzus u glavnim gradovima Evrope i u Vašingotnu je da Kosovo sa visokim stepenom autonomije u okviru Srbije nije održivo rešenje”, rekao je potpredsednik za pitanja spoljne politike i odbrane u institutu “Kejto”, Ted Karpenter, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. Karpenter je prvo izneo svoje mišljenje o stavu vlade Srbije da bi bilo kontraprodukivno početi pregovore o konačnom statusu pokrajine bez ispunjavanja standarda.

KARPENTER: Idealno govoreći ispunjavanje standarda bi trebalo da se reši pre pregovora o statusu. Medjutim, medjunarodna zajednica je već odlučila da povede pregovore o konačnom statusu Kosova. Ono što medjunarodna zajednica želi, specifično SAD i Evropska unija, preovladaće u procesu donošenja odluke o statusu, dok će stav vlade Srbije imati daleko manji značaj.

GLAS AMERIKE: Pod kakvim uslovima bi medjunarodna zajednica mogla da prihvati stav vlade Srbije o Kosovu sa najvišim vidom autonomije, ali ne i nezavisnosti?

KARPENTER: Teško je zamisliti bilo kakve okolnosti pod kojim bi SAD i Evropska unija prihvatile tu opciju, a ne nezavisnost. Izgleda sve jasnije da su političke elite u SAD i Evropskoj uniji odlučile da je jedino rešenje za taj problem nezavisno Kosovo. Stav vlade Srbije nije nerazuman i da imate druge okolnosti taj stav bi mogao da bude delotvorna osnova za pregovore. Medjutim, mislim da je medjunarodna zajednica već prešla tu poziciju i zauzela drugačiji stav.

GLAS AMERIKE: Koji su razlozi za takav stav medjunarodne zajednice?

KARPENTER: Konsenzus u glavnim gradovima Evrope i u Vašingtonu je da Kosovo sa visokim stepenom autonomije u okviru Srbije nije održivo rešenje, već jednostavno prolonogiranje postojećeg problema. Odugovlačenje bi moglo da izazove još jednu krizu i mogućnost još jedne intervencije. Medjunarodna zajednica sada smatra da bi nezavisno Kosovo bilo trajno rešenje.

GLAS AMERIKE: Da li bi nezavisnost Kosova izazvala dalji dezintegracioni proces državne zajednice Srbije i Crne Gore?

KARPENTER: Razloge eventualne dezintegracije Srbije i Crne Gore bi pre svega trebalo tražtiti u samim odnosima izmedju Srbije i Crne Gore. Nisam siguran da bi opstanak državne zajednice trebalo povezivati sa Kosovom, već sa specifičnom dinamikom u odnosima ta dva entiteta. Medjutim, problem nezavisnog Kosova je da bi ono moglo da ohrabri koncept stvaranja Velike Albanije, što će neminovno podrazumevati dalje teritorijalne ustupke na račun Makedonije i drugih delova teritorije Srbije i Crne Gore. Dakle nezavisno Kosovo bi u krajnoj liniji moglo da podstakne dalja regionalna separatistička nastojanja.

GLAS AMERIKE: Šta mislite o direktnim pregovorima izmedju Beograda i Prištine, većoj posredničkoj ulozi kontakt grupe i uopšte medjunarodne zajednice?

KARPENTER: Ja oduvek smatram da bi probleme trebalo rešavati putem direktnih pregovora suparničkih strana kad god je to moguće. U ovom slučaju, dominantni akteri su SAD i Evropska unija, još od kasnih 90-tih godina i to se neće promeniti. Ne verujem da će medjunarodni akteri zauzeti sekundarnu poziciju i dozvoliti spornim stranama da same reše konačni status.

GLAS AMERIKE: Neki tvrde da je martovsko nasilje ubrzalo proces priznavanja nezavisnosti Kosova. Kakav je vaš stav?

KARPENTER: To je tačno, ali to ne bi bio ni prvi ni poslednji put da nasilna pobuna, uz povremenu pomoć iz inostranstva, rezultira u formiranju nezavisne države. Ono što je uznemiravajuće je postojano etničko čiščenje Srba i pripadnika drugih nealbanskih manjina od vremena intervencije Nato-a. Ako se ništa ne uradi u vezi sa tim, medjunarodna zajednica će prihvatiti veoma uznemiravajući proces i praksu stvaranja homogenih država.

XS
SM
MD
LG