Linkovi

Tribunal u Hagu do početka suđenja oslobodio Haradinaja


Haški tribunal odlučio je da slobodu do početka sudjenja oslobodi iz pritvora bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja, optuženog za zločine nad Srbima i nealbancima na Kosovu 1998. – u vreme dok je bio oficir raspuštene Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Sprovođenje odluke odloženo je 24 sata na zahtev tužilaštva koje se protivilo privremenom oslobadjanju. U tom roku kancelarija glavnog tužioca, Karle del Ponte, odlučiće o ulaganju žalbe na odluku sudskog veća. Takva žalba odložila bi oslobađanje Haradinaja do odluke apelacionog veća suda u Hagu.

Odlučujući da Haradinaja privremeno oslobodi sudsko veće je odbacilo argumente tužilaštva da postoji opasnost da će on uticati na svedoke i da se neće vratiti u Hag na suđenje. Sudije su dovoljnim smatrale garancije UNMIK-a da je u stanju da Haradinaja uhapsi i vrati u Hag ako to bude potrebno. Veće je uzelo u obzir i da se Haradinaj dobrovoljno predao Tribunalu 9. marta ove godine, nakon što je dan ranije podneo ostavku kao premijer Kosova - čim je saznao da je optužen. Takodje, kao potvrda njegovog obećanja da će poštovati naloge suda, prihvaćena je i činjenica da se Haradinaj vratio u Hag kada je privremeno oslobodjen na nekoliko dana kako bi prisustvovao sahrani ubijenog brata.

Haradinaj, koji je za vreme rata na Kosovu 1998-99 bio komandant OVK u Metohiji, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

XS
SM
MD
LG