Linkovi

Vojislav Koštunica: Cilj DSS očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i opstanak državne zajednice sa Crnom Gorom


Srpski premijer Vojislav Koštunica je na izbornoj skupštini svoje Demokratske stranke Srbije izjavio da je cilj te partije očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, opstanak državne zajednice sa Crnom Gorom i što brži put ka Evropskoj uniji. Koštunica je rekao da demokratske Srbije nema bez Kosova jer ne može se istovremeno ona graditi i rušiti njen suverenitet i teritorijalni integritet i zatim pozvao na strpljiv dijalog . Među uspehe svoje Vlade Koštunica je, pored započetih integracionih procesa sa Evropskom unijom, spomenuo i ostvarenu dvosmernu saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

A u srpskoj javnosti nastavlja se polemika povodom odbijanja predsednika Parlamenta da na dnevni rade stavi Deklaraciju kojom bi se osudili zločini počinjeni pre deset godina u Srebrenici. Ministar pravde Zoran Stojković smatra da će Skupština ipak doneti neki valjan akt kojim bi se osudili svi zločini i ističe da optuženima treba suditi u zemlji kako bi se narod suočio s tim i postao svestan šta se dogodilo u prethodnom periodu.

Predsednik Beogradskog centra za ljudska prava, jedne od nevladinih organizacija koja je podržala tu rezoluciju, Vojin Dimitrijević tvrdi da način odbijanja Rezolucije pokazuje da Srbija propušta priliku pred međunarodnom javnošću da pokaže da je pogođena otkrićima ratnih zločina i da će ravnodušnost političke i intelektualne elite na objavljivanje video snimka egzekucije šest mladića iz Srebrenice imati porazne učinke.

I predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać smatra da je izostajanje stava Parlamenta kao osnovnog reprezentativnog tela građana poruka svetu da u Srbiji ne postoji jasna svest o tome da se u Srebrenici pre deset godina dogodio užasan zločin.

XS
SM
MD
LG