Linkovi

Već ogromno tržište video igara i dalje raste


Najveći svetski sajam video igara, koji je u Los Anđelesu održan krajem maja, obišlo je oko 65 hiljada posetilaca, koji su imali priliku da isprobaju najnovije igrice i prateću tehnologiju. Najveći sajam elektronske zabave, poznat je pod skraćenim nazivom «E3 Expo» (I tri ekspo), a na njemu je učestvovalo četri stotine izlagača. Don Hjuit iz udruženja proizvođača softvera za zabavu naglašava da su velike izložbene hale ispunjene kompjuterima i konzolama za igre.

«Ovo je potpuno izluđujuće. Mi zauzmemo ceo kongresni cenatr u Los Anđelesu. Mi smo najveći skup koji se godišnje okuplja ovde.»

Ceo događaj je delimično sajam a delimično karneval i na njemu se ogleda svet mašte i akcije, koji predstavljaju srž velikog broja igara. Ima igara za usamljene, interaktivnih igara, a onlajn poker postaje sve popularniji. Sonijeva nova portabl plejstejšn konzola poznata je po ekranu sa velikim kontrastom. Džejms Smit proizvodi igre za kompaniju Soni.

«Grafika je veoma slična onoj na kompjuteru, ekran ima kristalnu sliku, tako da i igre izgledaju odlično. Igre liče na one sa plejstešna dva, ali na portabl konzoli možete da gledate i filmove ili da slušate muziku. Sve te stvari možete da pronađete u malom kul kućištu.»

U SAD je tokom prošle godine prodato video igara u vrednosti od preko 7 milijardi dolara, što je za samo 2 milijarde dolara manje od prihoda ostvarenih na bioskopskim blagajnama. Dodatne milijarde dolara se zarađuju na prodaji konzola za igrice, kao i na mobilnim telefonima na kojima možete da se igrate. Kompanije Soni, Nintendo i Mikrosoft su najavile da će na tržište - tokom ove i početkom naredne godine – izbaciti nove uređaje.

Sonijev plejstejšn 3 i Nintendova Revolucija takmičiće se za primat sa Mikrosoftovim Eks boksom 360. Dejvid Haford, iz kompanije Mikrosoft, napominje da igrači novu konzolu mogu da koriste i za pregled snimaka napravljenih digitalnim foto-aparatom, da gledaju televiziju ili da četuju preko interneta.

«Eks boks 360 je za zaluđenike i mi ćemo im pružiti igrice kakve vole. A sve one će biti bolje na novoj konzoli, pošto su napravljene u visokoj rezoluciji.»

Na sajmu se mogu naći i jednostavnije igre. Danijel Bernstin iz kompanije Sendlot Gejms ukazuje da se njihove maštovite igrice, pune gusara i karibskih trgovaca, dopadaju velikom broju igrača.

«Naši korisnici su oni koji se igraju onlajn, oni koji odu na internet i tamo potraže zabavu. Ako na primer odete na Jahu i zadate pretragu –igre- naći ćete naše proizvode. Korisnici mogu da ih daunloduju, isprobaju, pa ako im se dopadne mogu da igricu plate putem interneta.»

Jedan analitičar smatra da će novi uređaji i softver dovesti do toga da ova industrija, kroz samo par godina, ostvarije prihode od čak 15 milijardi dolara. Ima i drugih koji veruju da će to biti mnogo veća cifra. Iako su najveći proizvođači locirani u SAD i Japanu, proizvodnja igara je sve veća i u Poljskoj, Rusiji, Kini, Koreji i Indiji.

XS
SM
MD
LG